Bostan (MCSI): Unii edili au pus piedici implementarii proiectului RO-NET

Data publicarii: 04-07-2016 | Economie

Unii edili nu s-au preocupat, iar altii au pus piedici implementarii proiectului RO-NET, privind construirea unei retele nationale de internet in banda larga in zonele dezavantajate, a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, intr-o conferinta de specialitate.

"Vreau să aduc mulțumiri speciale acelor edili care s-au preocupat, pentru că o parte s-au preocupat, iar o parte nu s-au preocupat. O parte s-au preocupat mai mult, alții mai puțin. Unii chiar au pus piedici. Le mulțumesc acelora care au înțeles importanța internetului în mediul rural pentru educație, copii, viitor, pentru dezvoltarea mediului economic local, pentru furnizarea unor servicii mai bune pentru cetățenii din administrație și, de ce nu, pentru a ține legătura mai ușor cu cei dragi de afară, care au plecat din țara noastră și au părăsit sate, orașe întregi, ducându-se spre nicăieri, spre alte zări să-și câștige existența, să ducă o viață mai bună", a spus Bostan.

Acesta le-a atras atenția reprezentanților primăriilor, prezenți la eveniment, că trebuie să țină cont de schimbările tehnologice.

"Rolul nostru e să le facem o viață mai bună aici. Încercați să găsiți noi oportunități; o parte dintre oportunități sunt date de evoluția tehnologică. Orice strategie veți face, orice drum definitoriu vă veți face în acești patru ani, e bine să țineți cont de schimbările tehnologice", a spus ministrul Comunicațiilor.

Proiectul RO-NET privind construirea unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale, a fost finalizat în peste 200 de localități, iar în alte 220 se află în fază avansată de implementare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicațiilor pentru Societatea Informațională (MCSI), remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit țintei asumate prin proiect, până în noiembrie 2016, un număr 783 de localități din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă.

RO-NET este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și, astfel, împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

''RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe'. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice'', informează MCSI.

Până acum s-a decontat de la Comisia Europeană aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare depășește 25%, rezultat care s-a atins în circa două luni.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: