Vicepremierul turc: Pietele financiare trebuie sa inteleaga ca Turcia va supravietui socului

Data publicarii: 21-07-2016 | Economie

Pietele financiare trebuie sa inteleaga ca Turcia va supravietui socului provocat de tentativa esuata de lovitura de stat, a afirmat joi vicepremierul turc Mehmet Simsek, adaugand ca propria sa credibilitate in fata investitorilor depinde de asta, transmite Reuters.

"În astfel de circumstanțe, există reacții tipice. Știu asta deoarece vin din mediul de afaceri", a explicat Simsek, care anterior a lucra pe Wall Street.

Acesta a adăugat: "Trebuie să-mi mențin credibilitatea. Am nevoie ca piețele să înțeleagă că vom supraviețui acestor evenimente".

Șocul inițial după tentativa eșuată de lovitură de stat "a trecut în cea mai mare parte" dar există riscuri la adresa inflației din cauza deprecierii lirei turcești, a afirmat vicepremierul turc.

Lira turcească s-a apreciat luni cu 3% în raport cu dolarul american, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcă, după luna octombrie 2008. Dar miercuri seară lira a ajuns din nou la un nivel record scăzut, la 3,0970 dolari.

Deprecierea vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, afirmând că acest lucru le va permite autorităților să acționeze mai rapid și mai eficient pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru lovitura de stat eșuată. De asemenea, lira a fost afectată de avertizările agențiilor de evaluare financiară Fitch Ratings și Moody's Investors Services privind posibilitatea retrogradării ratingului Turciei, în urma tentativei de lovitură de stat și de decizia Standard & Poor's Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei.

Declinul ratei inflației ar putea fi oprit temporar în urma tentativei eșuate de lovitură de stat deoarece lira turcească s-a depreciat semnificativ, a declarat Simsek.

Și Fondul Monetar Internațional a estimat marți că volatilitatea de pe piețele financiare turcești se va calma, după ce Banca Centrală a Turciei a anunțat că va furniza nelimitat lichidități instituțiilor financiare, în vederea menținerii activității efective pe piețele financiare, a declarat joi economistul șef al FMI, Maury Obstfeld, transmite Reuters.

"Există volatilitate pe piețele financiare în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Autoritățile de la Ankara, în special Banca Centrală a Turciei, au acționat eficient furnizând lichidități și estimăm că lucrurile se vor calma, dar va fi nevoie de vigilența continuă a autorităților turce", a afirmat Obstfeld.

Banca Centrală a Turciei a anunțat că va menține o politică monetară dură ținând cont de estimările privind inflația, după ce a redus redus, marți, dobânda de bază pentru a cincea lună consecutiv, apreciind că este un nou pas spre simplificarea politicii monetare.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituției, comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază, la 8,75%, dar a menținut dobânda repo pe o săptămână la 7,50%, precum și dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%.

Investitorii internaționali pe care se bazează Turcia pentru a-și îndeplini obligațiile financiare externe ar putea să se retragă din cauza instabilității, avertizează analiștii. De asemenea, numărul de turiști străini care vizitează Turcia ar putea scădea semnificativ, ceea ce ar putea face dificilă îndeplinirea țintei de creștere economică, de 4% în acest an.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: