Declinul turismului va afecta cresterea economiei Turciei in 2016 si 2017 (Reuters)

Data publicarii: 22-07-2016 | Economie

Ritmul de crestere al economiei Turciei in 2016 si 2017 va fi mai redus decat a estimat Guvernul, din cauza efectelor loviturii de stat, care au dus la deprecierea lirei turcesti si au afectat turismul, se arata intr-un studiu realizat in randul a 41 de economisti, transmite Reuters.

Studiul, la care au luat parte economiști din și din afara Turciei, s-a desfășurat săptămâna aceasta. Aceștia se așteaptă ca PIB-ul Turciei să înregistreze o creștere de 3,5% în 2016 și în 2017, sub estimările Guvernului, de 4,5% anul acesta și de 5% anul viitor.

În 2015, economia turcă a crescut cu 4%, iar în primul trimestru din acest an a înregistrat un avans de 4,8%.

Analiștii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari și va șterge peste o jumătate de punct din creșterea economică.

Lira turcească s-a apreciat luni cu 3% în raport cu dolarul american, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcă, după luna octombrie 2008. Dar miercuri seară lira a ajuns din nou la un nivel record scăzut, la 3,0970 dolari.

Deprecierea vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, afirmând că acest lucru le va permite autorităților să acționeze mai rapid și mai eficient pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru lovitura de stat eșuată. De asemenea, lira a fost afectată de avertizările agențiilor de evaluare financiară Fitch Ratings și Moody's Investors Services privind posibilitatea retrogradării ratingului Turciei, în urma tentativei de lovitură de stat și de decizia Standard & Poor's Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei.

Economiștii avertizează că instaurarea stării de urgență va afecta și mai mult turismul din Turcia.

Costurile de împrumut ale Turciei ar putea crește, iar riscurile negative au sporit după recenta tentativă de lovitură de stat, a afirmat joi vicepremierul Mehmet Simsek. Există câteva motive pentru încetinirea la care ne așteptăm: în primul rând — deteriorarea turismului și, în al doilea rând, companiile cu datorii în valută se confruntă cu o creștere a costurilor lor de finanțare, din cauza deprecierii lirei turcești, a explicat economistul Finansbank, Deniz Cicek.

Acesta a adăugat: "O încetinire a economiei mondiale și impactul Brexitului asupra economiei UE ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economiei Turciei, din cauza legăturilor comerciale. Unul din efectele loviturii de stat ar putea fi încetinirea economiei din cauza declinului din turism și a creșterii costurilor financiare externe".

Turcia este puternic dependentă de importurile de energie și se bazează pe veniturile din turism pentru a-și finanța deficitul de cont curent, care anul trecut s-a ridicat la peste 32 miliarde de dolari, sau 4,5% din PIB.

Majorarea ratelor dobânzilor în SUA ar putea fi rediscutată din nou spre sfârșitul acestui an, ceea ce ar putea face condițiile de finanțare externă mai dificile și ar putea duce la deprecierea lirei turcești. Aproape sigur recentele evenimente vor face creșterea economică mai slabă. Pe termen scurt va fi afectată încrederea, ceea ce ar avea ca rezultat reducerea consumului și a investițiilor. Pe termen lung, vor scădea investițiile și productivitatea. Încă nu ne-am înrăutățit estimările, dar există cu certitudine riscuri negative și intenționăm să revizuim prognozele după stabilizarea situației, a explicat economistul William Jackson de la Capital Economics.

Site-ul Tripping.com a anunțat un declin de 37% al căutărilor pentru Turcia săptămâna trecută, în timp ce compania de cercetare de piață Euromonitor estimează că sosirile internaționale în Turcia vor scădea anul acesta la 32,9 de milioane, de la 34,7 de milioane în 2015 și peste 35 de milioane în 2014.

"Recentele evenimente politice din Turcia vor fi dezastruoase pentru industria turismului", a apreciat analistul Nadejda Popova de la Euromonitor.

Numai în iunie, sosirile de pasageri străini pe calea aerului au scăzut cu 29%, astfel încât în primul semestru din 2016 declinul era de 12%.

Cele mai afectate sunt companiile aeriene Turkish Airlines și Pegasus, operatorul aeroportuar TAV și compania de servicii aeroportuare Celebi. Acțiunile acestor firme au scăzut deja anul acesta cu 25 — 35%.

Efe Kalkandelen, analist la IS Investment, se așteaptă în acest an la un declin de 4 — 5% al sosirilor de pasageri străini pe calea aerului față de un avans de 5,2% estimat anterior. Scăderea numărului de turiști străini este un motiv de îngrijorare deoarece scad câștigurile în industria turismului, a explicat Efe Kalkandelen.

În 2018, un nou aeroport va fi inaugurat la Istanbul. În primă fază, 80 de milioane de pasageri vor putea beneficia de noul aeroport, numărul lor urmând să ajungă ulterior la 150 de milioane.

"Din păcate, Turkish Airlines va avea mult de suferit din cauza turbulențelor. Dacă evenimentele de vineri noaptea vor fi legate de instabilitatea regională, probabil compania aeriană se va confrunta cu o scădere a cotei de piață și cu dificultăți financiare", a apreciat Mark Martin, director general al Martin Consulting din Dubai.

Și până acum industria turistică a Turciei se confrunta cu dificultăți, în urma atentatelor sinucigașe din Istanbul și a înrăutățirii relațiilor cu Rusia.

Numărul turiștilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate recent.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă și este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

Ministerul Turismului a anunțat recent că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiștilor ruși și germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% și, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puțini turiști din UE, SUA, Japonia și Australia.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: