Taxa de mediu ar putea scumpi carburantii cu 20%

Data publicarii: 05-12-2006
Taxa pe mediuAutoritatile intentioneaza sa introduca o taxa de mediu la comercializarea carburantilor, in doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de cate 10 eurocenti/litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la inceputul anului 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sunt estimate, anual, la un miliard de euro, arata CEROPE in studiul "Taxele de mediu in Romania", publicat pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza.

Taxa va fi introdusa la 1 iulie 2007 si va avea o valoare de 10 eurocenti pe litru, atat in cazul benzinei, cat si al motorinei.A doua etapa este programata pentru 1 ianuarie 2008, iar nivelul taxei va fi, de asemenea, de 10 eurocenti pe litru. Veniturile atrase in urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatorii 10 ani, conform analizei.

Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata in special pentru finantarea proiectelor de mediu. In prezent, pretul la pompa al benzinei si motorinei este cuprins intre 3,2 lei/litru si 3,7 lei/litru. In perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sunt estimate la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE, in conditiile in care veniturile Fondului de mediu sunt de un milion de euro anual, iar cheltuielile sunt anticipate la un miliard de euro anual.

"Romania are venituri bugetare din taxe de mediu de sub 0,1% din PIB, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Est acestea ating 3,4% din PIB in Slovenia, 2,7% din PIB in Republica Ceha sau in Ungaria, 2,5% din PIB in Letonia, 2,2% din PIB in Lituania", se arata in documentul citat.

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: