Leonard Orban: ''Nu vom asista la un numar semnificativ de falimente''

Data publicarii: 05-12-2006
Leonard Orban, comisarul desemnat de Romania in Guvernul UE, anticipeaza o dezvoltare economica accelerata dupa 1 ianuarie 2007, bazata pe competitivitatea companiilor romanesti, pe cresterea investitiilor straine si pe scaderea preturilor. In acelasi timp, Orban estimeaza ca o consolidare a clasei mijlocii autohtone nu se va putea realiza decat in decursul a 7-10 ani. ''Ca efecte economice, cred ca si Romania va avea, la fel ca si celelalte state membre, o crestere economica accelerata. Companiile romanesti se vor putea dezvolta pe noi piete. Puse in competitie cu intreprinderile din Uniune, ele vor trebui sa se restructureze, sa devina mai competitive, sa investeasca in cercetare, in produse noi, de calitate. Nu cred ca vom asista la un numar semnificativ de falimente, asa cum am auzit numeroase voci. Din contra, vor aparea numeroase firme noi. In plus, investitiile straine vor creste in mod semnificativ. Iar aceasta va crea mai multe locuri de munca. De asemenea, nu cred ca preturile vor exploda. La multe produse vor scadea, deoarece vor aparea firme noi, care vor oferi produse si servicii mai bune, la preturi mai mici. Pe de alta parte, cresterea salariilor va fi semnificativa, dar aceasta va trebui corelata cu cresterea productivitatii. Daca nu, riscam sa producem inflatie, ceea ce ridica artificial preturile'', a declarat Orban, intr-un interviu acordat publicatiei guvernamentale EU-RO.

Comisarul a afirmat ca aceasta concurenta puternica intre intreprinderile europene este benefica si pentru consumatorul roman: "Pentru consumator, efectele vor fi pozitive. Concurenta va aduce produse si servicii mai diverse, la preturi mai mici si de o calitate mai buna".

Un efect mai putin dorit al liberei circulatii a persoanelor, dupa integrarea Romaniei in UE, va fi insa adancirea deficitului fortei de munca din anumite sectoare. "Sper insa ca, o data cu marirea salariilor si imbunatatirea calitatii vietii in Romania, acest proces sa se stopeze si chiar multi romani sa se intoarca acasa, asa cum s-a intamplat cu spaniolii sau portughezii la cativa ani dupa aderarea la Uniune", a punctat Orban.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: