Asigurari pentru elevii poznasi

Data publicarii: 05-12-2006
Scolile care tin la prestigiul lor trebuie sa incheie polite de asigurari pentru copii, titreaza Evenimentul Zilei. Cei care se accidenteaza in incinta vor fi despagubiti daca dau in judecata unitatea de invatamant. Elevii care isi rup o mana sau un picior in curtea scolii sau in salile de clasa ar putea fi despagubiti daca unitatile de invatamant ar gasi bani pentru a incheia asigurari de accidente pentru scolari si pentru dascali. Parintii spun ca ar fi un lucru foarte bun pentru copiii lor, dar ca nu toti au finantele necesare pentru a le face asigurari.

La randul lor, directorii scolilor sunt de parere ca asigurarea elevilor este o problema de familie, care ar trebui rezolvata acasa. Conform legii, atat timp cat sunt la scoala, elevii sunt in grija directorului unitatii de invatamant, a profesorului de serviciu, a cadrelor didactice de la ore.

De anul viitor insa, scolile care vor incheia asigurari de accidente pentru tineri, dar si pentru profesori vor primi o bila alba din partea evaluatorilor Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru o scoala de 1.000 de elevi, polita de asigurare poate fi intre 1.500 si 14.000 de lei noi pe an, in functie de tipul de asigurare si de societatea aleasa. Pana acum, numai scolile particulare si asociatiile de parinti au ales aceasta varianta pentru siguranta copiilor.

Se moare in curtea scolii

In urma cu o luna, un copil din judetul Sibiu si-a pierdut viata pe terenul de sport al scolii, strivit de o poarta de fotbal. Ancheta nu a fost incheiata inca, insa parintii baiatului au declarat ca nu vor da in judecata scoala. Daca unitatea de invatamant ar fi avut asigurari pentru elevi, familia ar fi putut primi despagubiri.

Cazul elevului de la Scoala Generala nr. 3 din Cisnadie, judetul Sibiu, nu este singular. Acum doua saptamani, un scolar din judetul Vaslui a fost accidentat de o poarta metalica, in incinta institutiei de invatamant.

Dar putem pune la socoteala si micile accidentari sau cazurile de violenta intre colegi. Aproape 3% dintre elevii din intreaga tara sunt victime ale violentei, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Educatiei si Ministerul Administratiei si Internelor.

Mai mult decat atat, de la 15 ianuarie 2007, toate scolile din tara noastra vor fi evaluate de ARACIP, iar asigurarile de accidente pentru elevi reprezinta unul dintre standardele calitative facultative de evaluare privind siguranta copiilor in unitatile de invatamant.

Profesorul e de vina

In ciuda problemelor existente, scolile din Romania nu au luat exemplul unitatilor de invatamant din afara. "Asigurarile pentru elevi in caz de accident sunt obligatorii in tarile cu democratie mai veche, acolo unde exista ideea de raspundere a institutiei publice", spune Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

In aceste state insa, parintii au cerut despagubiri, dupa cum noteaza Iosifescu. "Deocamdata, la noi se merge pe vinovatia personala, a profesorului de serviciu, a directorului, desi parintii ar putea da scoala in judecata, deoarece unitatile de invatamant au personalitate juridica", adauga presedintele ARACIP.   

Directorii de scoala nu sunt de aceeasi parere. "Nu vad cum ar putea sa functioneze un asemenea sistem, din ce fonduri am putea plati despagubirile, in cazul in care profesorii ar fi vinovati", spune Adrian Horodnic, directorul Colegiului "Ferdinand I" din Bacau.

Gabriel Andrei, director la Colegiul "Gheorghe Vranceanu", este de parere ca "astea-s probleme de familie". El spune ca liceul pe care il conduce este unul teoretic, unde nu prea au loc accidente.

"Personal, cred ca romanul este prea sarac pentru a-si face tot felul de asigurari", adauga Gabriel Andrei.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: