Deprecierea lirei a majorat rezervarile turistilor straini in Marea Britanie

Data publicarii: 08-08-2016 | Economie

Rezervarile de zboruri catre Marea Britanie au crescut semnificativ din 23 iunie, cand alegatorii au votat pentru iesirea tarii din UE (Brexit), iar lira sterlina a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, transmite BBC.

În cele 28 de zile care au trecut de la referendum, numărul rezervărilor aeriene a urcat cu 4,3%, mai ales cele din Hong Kong (30,1%), SUA (9,2%) și Europa (5%).

Compania de cercetare a pieței ForwardKeys a anunțat că Brexitul "a avut un impact pozitiv rapid asupra turismului din Regatul Unit". ForwardKeys, care analizează zilnic 14 milioane de rezervări, pentru a aprecia viitoarele evoluții din turism, a precizat că principalul factor al majorării rezervărilor către Marea Britanie este, probabil, cea mai favorabilă rată de schimb din ultimele decenii.

După anunțarea rezultatelor referendumului din 23 iunie, lira sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american de după luna septembrie 1985.

Deprecierea lirei sterline reduce costul vacanței în Regatul Unit pentru vizitatorii străini. De asemenea, incertitudinile privind economia mondială, atentatele teroriste din Franța și Belgia și întreruperile traficului aerian au stimulat turismul în Marea Britanie, apreciază compania.

Și rezervările pentru lunile august, septembrie și octombrie sunt în creștere, arată datele ForwardKeys.

Compania aeriană British Airways a raportat creșterea cu o treime a clienților din SUA care au căutat pe site-ul său zboruri către Marea Britanie, în perioada 27 iunie — 3 iulie. Site-ul Hotels.com a anunțat că numărul clienților din SUA care au căutat cazare pe site-ul său a crescut cu 50% de la referendum.

Sectorul turismului din Marea Britanie înregistra o creștere solidă încă de la începutul anului. Conform VisitBritain, o agenție care promovează turismul, în primul trimestru din 2016 numărul vizitatorilor străini în Regatul Unit a crescut cu 6%, la 7,36 milioane, comparativ cu perioada similară din 2015.

Pe ansamblul anului trecut s-a înregistrat un numărul record de turiști străini în Marea Britanie — 36,1 milioane — în creștere cu 5% față de 2014.

"Deprecierea lirei sterline sprijină venirea turiștilor în Marea Britanie, în special cei care cheltuie mult, cum sunt vizitatorii din China și SUA", se arată în raportul VisitBritain. Sectorul turismului este al treilea mare angajator din Marea Britanie.

Sursa: Agerpress