Europa de Est isi vrea emigrantii inapoi

Data publicarii: 17-08-2016 | Economie

Europa de Est vrea sa inverseze valul de emigratie spre Occident care ii afecteaza perspectivele de crestere economica si evolutiile demografice, transmite Bloomberg.

"I want you back" este sloganul ales de Letonia pentru a-i atrage pe cetățenii care au plecat în Occident în căutarea unor salarii mai mari. Polonia a lansat un program care oferă celor care se întorc în țară locuri de muncă, locuințe și servicii medicale în timp ce în România autoritățile și-au unit eforturile cu companiile private pentru a oferi burse și locuri de muncă în încercarea de ai convinge pe cetățenii calificați să revină în țară. Toate aceste campanii au luat avânt după ce Brexitul a pus sub semnul întrebării statutul muncitorilor străini din Marea Britanie.

"Diaspora reprezintă un potențial uriaș neaccesat pentru țările de origine", a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank A/S. Potrivit acestuia, revenirea celor plecați la muncă în străinătate este benefică pentru că permite introducerea de noi competențe și modalități de gândire.

Fondul Monetar Internațional estimează că plecarea muncitorilor spre alte țări a costat, în medie, cele 21 de state din Europa de Est aproximativ șapte puncte procentuale din produsul lor intern brut, iar FMI estimează că alte nouă puncte procentuale vor fi pierdute în următorii 14 ani dacă actualele tendințe continuă. Fondul recomandă ca UE să mențină finanțarea pentru a reduce presiunile migratorii, iar țările din Europa de Est să îmbunătățească condițiile de pe piața muncii și să inițieze un dialog cu diaspora.

Sursa: Agerpress