Inflatia in zona euro a accelerat in luna iulie

Data publicarii: 18-08-2016 | Economie

Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 0,2% in luna iulie 2016, o usoara accelerare dupa ce in luna iunie preturile de consum in zona euro au inregistrat o crestere anuala de 0,1%, arata datele publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Chiar dacă este a doua lună consecutiv în care zona euro înregistrează o inflație pozitivă, după patru luni de inflație zero sau ușor negativă, avansul prețurilor în zona euro rămâne mult sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

În cazul Uniunii Europene, rata anuală a inflației a înregistrat un avans similar celui din zona euro, de la 0,1% în luna iunie până la 0,2% în luna iulie. Cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Bulgaria și Croația (ambele cu o scădere de 1,1%) și Slovacia (minus 0,9%), iar cele mai mari creșteri ale prețurile s-au înregistrat în Belgia (2,0%), Suedia (1,1%) și Malta (0,9%).

Potrivit Eurostat, în România, rata anuală a inflației a urcat în luna iulie la minus 0,3%, de la un nivel de minus 0,7% în luna iunie și unul de minus 3% în luna mai.

Comparativ cu luna iunie 2016, inflația anuală a scăzut în nouă state membre UE a rămas stabilă în șapte state și a crescut în 12 state, inclusiv în România.

Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunțată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflației.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: