''Baietii destepti'', la ora spovedaniei

Data publicarii: 06-12-2006
''Baietii destepti'', la ora spovedanieiConsultantii Stamen Stantchev si Michal Susak dezvaluie in premiera, in editia din aceasta saptamana a revistei "Capital", dedesubturile afacerilor din Romania. In exclusivitate pentru "Capital", cei doi consultanti internationali, deveniti celebri odata cu izbucnirea scandalului privatizarilor din energie, vorbesc despre ministrii, oamenii de afaceri si politicienii romani pe care i-au cunoscut in ultimii ani.

Inainte de arest

Interviul cu bulgarul Stantchev s-a incheiat cu o ora inainte ca acesta sa intre la o noua runda de audieri in ancheta "gulerelor albe", de unde nu a mai iesit liber. A doua zi, judecatorii de la Curtea de Apel au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventiva pentru 20 de zile. Cu Michal Susak am stat de vorba prin telefon. Fostul reprezentant al Credit Suisse First Boston (CSFB) este la Londra si sustine ca nu l-a anuntat nimeni, oficial, ca este pus sub urmarire penala.

Ambii acuza competitia ca ar fi in spatele izbucnirii acestui scandal, si spun ca nu au facut decat sa-si ajute clientii in obtinerea licita a unor contracte. Legalitate care e pusa la zid de procurori.

Imaginea marilor case de consultanta e puternic zdruncinata, iar multe voci sustin ca cel putin CSFB va avea "interdictie" in Romania. Totalul comisioanelor incasate se ridica la 40 de milioane de euro. Trei sferturi din bani au mers la consortiile conduse de CSFB, pentru asistenta oferita la privatizarile Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Comisioane din bani europeni

De asemenea, 4,25 milioane de euro au fost platiti, in contul partii fixe a comisionului, din fonduri PHARE (Distrigaz Sud si Nord, Electrica Banat si Dobrogea, dar si la Electrica Moldova si Oltenia). Banii europeni au fost acordati potrivit procedurilor europene, prin intermediul Oficiului de Plati si Contractare PHARE, din Ministerul Finantelor Publice, si cu atenta monitorizare a Comisiei Europene.

Ceea ce ridica o intrebare normala: procesul de selectie a fost trucat chiar sub ochii Comisiei Europene, cea care a si aprobat rezultatele evaluarii ofertelor (caz in care lucrurile sunt si mai grave), sau "spionajul economic" e o intoxicare?

In schimbul celor 40 de milioane de euro primite, consultantii au ajutat la obtinerea a circa 2,5 miliarde de euro din privatizarea Petrom, a companiilor de distributie a gazelor naturale si a patru foste filiale Electrica. Asadar, un comision mediu de 1,6a din valoarea tranzactiilor.
(Un articol de Madalina Patra, Marius Pandele, Dragos Nedelcu, revista "Capital")

Spionii vorbesc

Despre consultanta si oficiali

Stamen Stantchev: "Daca intalnesti un tip, un oficial, asa cum sunt Mucea si Seres, de exemplu, imi trebuie cinci minute sa-mi dau seama cat stie despre energie Codrut Seres. In cazul lui Mucea, nu am nevoie decat de un minut si, de fapt, nici lui nu cred ca ii ia mai mult sa afle cat stiu eu. E o lume mica, ne stim intre noi. Iti dai seama imediat cu cine e bine sa lucrezi si cu cine nu".

Michal Susak: "Rolul consultantului este sa puna laolalta companiile cu institutiile statului si firmele de investitii. Este, daca vreti, un fel de punte de legatura intre stat si investitor. Consultantul asigura buna derulare a proiectului". (Cititi interviurile integral in revista "Capital")

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: