Christine Lagarde: Toata lumea trebuie sa beneficieze de pe urma globalizarii

Data publicarii: 13-09-2016 | Economie

Liderii mondiali trebuie sa gestioneze mai bine frustrarile provocate de faptul ca globalizarea nu a reusit sa ofere beneficii care sa fie distribuite tuturor, a afirmat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un discurs rostit la Toronto.

Deși în ultimii 70 de ani lumea s-a bucurat de un progres economic fără precedent, transformarea a provocat dislocări și dificultăți. Creșterea inegalităților în privința averii, veniturilor și oportunităților în multe state s-au adăugat unui curent de opinie susținut de persoanele nemulțumite, mai ales în țările industrializate, unde unii cetățeni simt că pierd controlul, că sistemul este într-un fel împotriva lor, a explicat Christine Lagarde.

Istoria a arătat că închiderea frontierelor și sporirea protecționismului nu reprezintă o soluție. În schimb, statele trebuie să extindă beneficiile deschiderii și integrării, în timp ce trebuie să ia măsuri pentru a atenua efectele secundare. Trebuie să facem ca globalizarea să funcționeze pentru toți, a declarat șeful FMI.

Guvernele pot ajuta prin crearea unei baze solide de creștere economică și politici fiscale necesare pentru a juca un rol mai important. De asemenea, statele trebuie să-și extindă eforturile de sprijinire a angajaților slab calificați și să întărească măsurile de asistență socială, a apreciat Christine Lagarde.

De asemenea, oficialul FMI a încurajat statele să-și dubleze eforturile de extindere a comerțului, avertizând că există un risc sporit provocat de politicienii care vor să ajungă în funcții, promițând o abordare dură în relațiile comerciale externe, prin tarife punitive sau alte restricții comerciale.

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a promis să impună tarife la bunurile importate pentru a-i proteja pe angajații americani, o abordare care, susține FMI, ar putea de fapt să afecteze economia SUA.

Sursa: Agerpress