Patronatele din transporturile rutiere solicita Parlamentului demiterea sefului ASF

Data publicarii: 14-09-2016 | Economie

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM solicita Parlamentului demiterea cu efect imediat a presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, pentru proasta administrare a pietei asigurarilor din Romania, se arata intr-un comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES.

"Tocmai instituția pe care o conduce — ASF — ne oferă motivele pentru care domnul Mișu Negrițoiu ar trebui demis imediat, după ce în 2016 rata combinată a daunei a scăzut de la 130% la 100%, dar cu toate acestea tarifele RCA pentru transportatorii rutieri, la clasa B0, au crescut de la 3.500 euro în decembrie 2015, la 5.000 de euro în iulie 2016. În al doilea rând, sistemul bonus-malus a devenit complet nefuncțional în mandatul actualului Președinte ASF, chiar Autoritatea recunoscând că firmele de asigurări au vândut asigurări RCA la malus M1-M8 la preț de 5.000 — 8.000 lei față de bonus B1-B8 la 16.000 — 20.000 lei. Trebuie ținut cont că asigurarea RCA este obligatorie și că metoda de calcul RCA trebuie sa fie transparentă și publică", se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanții transportatorilor rutieri afirmă că șeful ASF a avut o atitudine de ignoranță la adresa industriei transporturilor rutiere, care înglobează 5% din produsul intern brut și de care depind peste 500.000 de români, pe care a adus-o aproape de faliment, după ce în urma a zeci de întâlniri cu patronatele din transporturile rutiere nu a luat nicio decizie care să rezolve situația actuală.

"Deși patronatele din transporturile rutiere sunt în discuții de un an de zile cu ASF, iar în decembrie 2015 au avut loc proteste, domnul Mișu Negrițoiu s-a dovedit incapabil să gestioneze situația și a adâncit criza RCA de la finalul lui 2015. Având în vedere cele de mai sus, cerem Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul Președinte ASF pentru a aduce în locul acestuia o persoană competentă care să rezolve criza de pe piața RCA", subliniază comunicatul citat.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală cu peste 14.000 membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) este audiată miercuri în comisiile reunite pentru buget-finanțe și transporturi din Camera Deputaților pe tema polițelor RCA.

Un proiect de Ordonanță de Urgență care se află miercuri pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referință pentru polițele RCA care să fie înghețat pe o perioadă de șase luni.

În cursul dimineții de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanții Guvernului și cu cei ai Concurenței Concurenței pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de prețul de referință la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunțe dacă renunță sau nu la protestul anunțat pentru joi la nivelul întregii țări.

Sursa: Agerpress