Situatia Deutsche Bank

Data publicarii: 25-09-2016 | Finante-Banci
In luna iunie a anului acesta, Fondul Monetar International a declarat ca Deutsche Bank este institutia financiara globala care prezinta cel mai mare risc.  In aceeasi perioada, Rezerva Federala a Statelor Unite a raportat faptul ca subsidiara din SUA a bancii nu a reusit sa treaca un test de stres din cauza unui management al riscului prost si o planificara financiara deficitara. Aceasta stire a determinat o intoarcere a actiunilor in urma cu 30 de ani,  la €12.37 pe actiune.
Sectorul financiar german are un rol important la nivelul economiei globale, aceasta prezentand o serie de beneficii pentru investitori. Germania detine Eurex Exchange si o serie de alte banci mai mici si companii financiare. Potrivit FMI, in Germania, Deutsche Bank este conectata cu alte banci cotate la bursa si companii de asigurari ceea implica o serie de riscuri financiare.
Primele semne ca aceasta banca ar putea da faliment au aparut in 2013, cand, pentru a obtine capital, a emis actiuni in valoare de $3 miliarde pentru actionari. In aprilie 2014, banaca a otinut inca €1.5 miliarde, urmand ca, dupa catev luni, sa anunte ca scoate la vanzare actiuni in valoare de €8 miliarde, cu 30% discount. Scandaluri privind manipularea LIBOR au dus si la obtinerea de amenzi semnififcative. Anul trecut, Deutsche Bank a raportat o pierdere neta de €6.8 miliarde iar, in primul trimestru al acestui an, banca a raportat o scadere a profitului net cu 58%.
Amenda data de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite de $ 14 miliarde, celei mai mari banci germane, a determinat o prabusire a actiunilor cu 8,4%, cea mai mare scadere din luna iunie. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% in Londra, scazand pentru a sasea oara in sapte ziile. Ingrijorarile legate de creditori, precum si teama investitorilor ca bancile centrale nu vor extinde masurile de stimulare a economiei, au afectat indicele de referinta pentru doua saptamani. Indicele a pierdut 2% in ultimele cinci zile, iar nivelul de tranzactionare este la minimul ultimelor sase saptamani. 
Cea mai mare temere a saptamanii privind o rata a dobanzii mica si tacticile in scadere marilor banci centrale de printare in masa a banilor, au fost indepartate, pentru moment.
Investitorii sunt atenti la o eventuala  intelegere cu autoritatile SUA si efectul asupra capitalului bancii. 
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a inregistrat un declin de 1,1% in conditiile in care scandalul Deutsche a lovit puternic bursa. BMW si Volkswagen au scazut de asemenea cu peste 2%.Deutsche Bank a anuntat ca nu va plati cele 14 miliarde de dolari cerute de Departamentul de Justitie din SUA pentru a pune capat unei investigatii legate de vanzarea de credite ipotecare in perioada 2005-2007, in conditiile in care amenda este tripla fata de estimarile analistilor, scrie Bloomberg.
”Deutsche Bank nu are nicio intentie sa puna capat acestor cereri civile la valoarea ceruta. Negocierile abia au inceput”, a anuntat vineri compania. ”Banca se asteapta sa plateasca o suma similara cu a bancilor concurente care au avut amenzi considerabil mai mici”, a anuntat Deutsche Bank.