Buse: Pana la sfarsitul lunii noiembrie vom lansa licitatii foarte mari

Data publicarii: 03-10-2016 | Economie

Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a afirmat, marti, ca pana la sfarsitul lunii noiembrie vor fi lansate licitatii foarte mari, iar in paralel va avea loc o accelerare a proiectelor deja incepute si remedierea altor lucrari mostenite, cum ar fi DN76.

"Doresc să știe cetățenii că a fost o perioadă în care, să folosesc un termen, 'am amorsat pompa' și de acum în următoarele două luni o să vedeți o derulare foarte rapidă a licitațiilor proiectelor demarate. De asemenea, o accelerare a proiectelor deja începute, remedierea altor lucrări pe care le-am moștenit, precum DN 76 (Deva — Oradea — n.r.), unde este o situație care doresc să nu se mai repete niciodată — și noi încercăm să împingem pe front larg totul și încercăm să accelerăm acest proces, încercăm să recuperăm tot timpul care s-a pierdut", a spus Bușe, la "De vorbă cu ministrul tău".

Șeful de la Transporturi a explicat că, în momentul venirii sale în minister, foarte multe proiecte erau blocate, pe șantiere nu se lucra, constructorii erau demobilizați și nu existau proiecte în pregătire pentru a fi lansate.

"Demarajul fizic nu a fost ușor de făcut pentru că mulți constructori erau demobilizați, nu mai aveau echipe, deci au trebuit remobilizați, erau elemente contractuale care din nou trebuiau renegociate pentru că unele contracte ieșiseră din cadrul lor, prin întreruperea lucrărilor pe mai mulți ani, și o paletă foarte largă — și toate acestea au trebuit bucată cu bucată renegociate, redemarate. Am avut discuții foarte aprinse chiar cu partenerii noștri, cu constructorii, și le-am zis foarte clar că lucrăm în echipă, iar în viitor ne vom asocia doar cu cei care pot răspunde cerințelor noastre și care respectă și termenele, respectă și costurile și respectă mai ales standardele de calitate pe care și le-au asumat. De la calitate nu vom face niciun fel de rabat. Asta am găsit și ne-a luat ceva timp să demarăm", a explicat ministrul.

El a subliniat că a făcut numeroase vizite pe șantiere să vadă care sunt problemele iar lucrările sunt monitorizate, atât prin intermediul consultanților, cât și al dronelor.

"Noi, însă, monitorizăm și monitorizăm și prin consultanții pe care îi avem, folosim și tehnologie, folosim și drone și folosim iarăși returul și feedback-ul pe care le avem în timp real de la cetățeni, chiar de la grupuri care, de exemplu, sunt pe DN76, care ne dau feedback în timp real și știm ce se întâmplă de la ei, iar noi adresăm problemele în timp real", a arătat el.

Sorin Bușe a recunoscut că nu știa ce va găsi în minister la preluarea mandatului arătând că una dintre problemele cu care s-a confruntat a fost lipsa proiectelor noi, pe care să le lanseze în licitație.

"Când am acceptat acest mandat, nu știam ce o să găsesc. Însă, am găsit lucruri care m-au mobilizat. Am descoperit o lume și o pasiune și oameni foarte pasionați în această lume și pasiunea lor este contagioasă și cred că m-am molipsit și eu care vin din alt domeniu, din business-ul privat. De asemenea, altă problemă pe care am perceput-o atunci: nu aveam un fond de lucrări noi pe care trebuia să îl lansăm în licitație. Acum am început să lansăm. În următoarele șase săptămâni, de acum până la sfârșitul lunii noiembrie, vom lansa licitații foarte mari. Ieri am vorbit despre Magistrala 6 de metrou pe care încercăm să o promovăm printr-o HG în următoarele săptămâni și să demarăm licitația — noi sperăm până la finele lui noiembrie. (...)", a continuat Bușe.

Întrebat dacă este în discuție cu vreun partid politic pentru a candida la alegeri, Sorin Bușe a răspuns: "Nu am timp de așa ceva. Mă focalizez pe misiunea și pe mandatul pe care le am și în asta îmi investesc tot timpul și toată energia mea și mă gândesc pe termen scurt la acest mandat și în asta îmi pun toate gândurile, toată energia, tot ce am''.

Sursa: Agerpress