Banciu (ICI): Cetatenii isi identifica mult mai bine nevoile decat administratia locala

Data publicarii: 04-10-2016 | Economie

Cetatenii isi identifica mult mai bine nevoile decat administratia locala, care ar trebui sa se ocupe de aceste nevoi, a declarat luni Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica (ICI), in cadrul conferintei internationale "Smart - Connected - Future City".

"În (conceptul n.r.) Smart City apare un element extrem de interesant: administrație publică locală versus cetățeni sau cetățeni versus administrație publică locală. Noi, în zona de cercetare, am constat că cetățenii își identifică foarte bine nevoile, mult mai bine decât o face administrația care ar trebui să se ocupe de nevoile cetățenilor. Odată identificate, cetățenii pot lucra, adică produc și rezultă produse folosite în diverse locuri, apoi constatăm că se organizează și apoi conduc. Întrebarea este ce face administrația. Rămâne în urma cetățenilor? Dacă ne uităm puțin ce s-a întâmplat în lume, ați observat ce bine s-au condus migrațiile. Ele s-au condus cu aceste telefoane și cu diverse tipuri de proiecte, programe", a spus Banciu.

Ea a precizat că administrația trebuie să pună la dispoziție resurse IT în ceea ce privește conceptul de Smart City.

"Administrațiile trebuie să facă ceva ce ține de puterea lor ca să sprijine tot ceea ce înseamnă producție pentru Smart City. Administrația ar trebui să pună la dispoziție resurse IT, adică să existe o perfectă rețea de comunicații, să existe sisteme foarte sigure și foarte performante pentru stocat date. Trebuie și reguli clare când, cum cine răspunde pentru ceea ce se stochează în aceste sisteme. Sistemele de Smart City care acumulează date multe, în care pot să aplic sisteme de big data, în care pot să mă informez despre oricând și orice sunt și potențial pericol pentru cetățeni și administrație. Administrațiile trebuie să asigure și securitate", a mai arătat oficialul ICI.

Sursa: Agerpress