Dedicatie: moneda de argint in cinstea capitalei europene Sibiu

Data publicarii: 07-12-2006
In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, BNR va pune in circulatie, incepand cu data de 11 decembrie 2006, o moneda din argint, cu valoarea nominala de 5 lei, dedicata nominalizarii orasului Sibiu drept "Capitala Culturala Europeana" in anul 2007, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 125,00 lei si nu include pretul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate nominalizarii orasului Sibiu drept "Capitala Culturala Europeana" in anul 2007, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Grafica monedelor din argint este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicata nominalizarii orasului Sibiu drept "Capitala Culturala Europeana" in anul 2007, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
- forma: rotunda;
- titlu: 999/1000;
- calitate: proof;
- greutate: 31,103 grame;
- diametru: 37 mm;
- margine: zimtata.

Aversul contine, in partea stanga, doua dintre turnurile orasului situate pe strada Cetatii din Sibiu si zidul de aparare care le leaga, respectiv in prim plan Turnul Dulgherilor, iar in plan secund Turnul Olarilor; in dreapta este stema Romaniei, langa chenar, inscriptia in arc circular "ROMANIA", iar in partea de sus, valoarea nominala 5 LEI.

Reversul prezinta, in jumatatea inferioara, stema orasului Sibiu, la stanga ei inscriptia pe doua randuri "SIBIU 2007", iar la dreapta stemei, inscriptia pe trei randuri "CAPITALA CULTURALA EUROPEANA". Jumatatea superioara contine patru edificii reprezentative pentru orasul Sibiu: Muzeul Brukenthal, Turnul Sfatului cu cladirea adiacenta, Casa Artelor si Casa Luxemburg, iar in partea de sus, Muntii Fagaras.

Fiecare moneda din argint, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: