ABN AMRO, banca europeana cu servicii romanesti

Data publicarii: 07-12-2006
ABN AMROInteresata de un credit de la ABN AMRO, am intrat pe site-ul bancii pentru a ma interesa de un credit de nevoi personale cu garantie, scrie Florentina Liutic in Ghiseul Bancar. Am aflat acolo ca banca practica pentru un astfel de imprumut dobanzi de 9,75% la lei, respectiv, 7,5% la EUR. Perioada de acordare (30 de ani) si suma maxima ce poate fi obtinuta (200.000 EUR) erau subliniate. Sun apoi la Call Center-ul bancii pentru a afla mai multe informatii. Si aflu ca dobanda la lei este, de fapt, de 13,75%. Si ca imprumutul se acorda pe 15 ani, nicidecum pe 30 de ani!

O rog pe d-ra de la capatul firului sa imi explice de ce pe site este o alta dobanda la lei, iar perioada de acordare este dubla. Imi cere permisiunea sa verifice informatia. Revine victorioasa.

Banca modificase dobanda, iar perioada era intr-adevar de 30 de ani. Site-ul avea dreptate, iar ea nu intrase inca in posesia noilor date.

O rog sa imi faca si un calcul pentru a afla ce imprumut pot obtine. Calculatorul insa nu o ajuta deloc, iar d-ra isi cere scuze continuu in tot acest interval. Gaseste si o solutie: imi pot face singura calculul, apeland la calculatorul de pe site. Ma conformez si aflu suma ce mi-ar putea fi acordata. Calculatorul bancii nu daduse inca niciun semn...

A doua zi...

Revin a doua zi cu un alt telefon, in speranta ca lucrurile s-au remediat iar calculatoarele sunt ceva mai prietenoase. Intreb si de dobanzi.

"Creditul de nevoi cu ipoteca se acorda cu o dobanda de 13,95% la lei si de 7,05% la EUR", ma informeaza consiliera dupa ce lipsise cateva minute bune pentru a se informa. Asadar, crestere de 0,20% la lei si scadere de 0,45% la EUR. De pe o zi pe alta!

Cer lamuriri si intreb si de comisioane. Consiliera imi cere permisiunea sa se informeze, desigur. Dupa 10 minute de asteptare, apare tonul de ocupat. Cu alte cuvinte, mi s-a inchis telefonul in nas.

Mai sun o data. Alta consiliera. "Creditul de nevoi cu garantie se acorda cu o dobanda de 13,75% la lei si de 7,5% la EUR". Ii spun de site. Aflu ca 9,75% e vechea dobanda, banca practicand de aproximativ o luna dobanda de 13,75% la lei.

Si perioada? "De la 1 la 15 ani". Revin la site. Cum ramane cu cei 30 de ani? D-ra e categorica: 30 de ani doar pentru creditul ipotecar, pentru cel de nevoi cu ipoteca, trebuie sa ma multumesc doar cu 15 ani.

Banca practica un comision de acordare de 120 EUR plus 1,5% daca inchei asigurarea de viata cu Aviva sau 2% daca imi aleg un alt asigurator. Consiliera de la telefon ma sfatuieste sa merg la banca. Asa pot afla mai multe informatii.

A treia incercare...

Dar cum afara era o ceata s-o tai cu cutitul, m-am intors, pentru a treia oara, de unde plecasem. Adica la Call Center. Sunt informata ca dobanzile sunt de 13,75% la lei si 7,5% la euro. Sunt fixe si se modifica doar daca asa hotaraste BCR-ul (!!!). Voia sa spuna BNR-ul.

Creditul se acorda pe 30 de ani. Banca percepe un comision de 120 EUR plus 1,5% daca inchei asigurarea la Aviva si 2% daca apelez la alt asigurator. Calculatorul este tot lenes, dar pana la urma aflu cat as putea primi in 30 de ani. Calculul e doar pentru EUR, "la lei ar merge prea greu", sustine consiliera.

Inchid cu speranta, ca de data aceasta, informatiile au fost cele corecte. Sau nu?

Banca isi invita clientii sau potentialii clienti sa o contacteze si prin intermediul unui e-mail. Am facut intocmai pentru a afla care dintre variantele consilierelor este si cea corecta. De doua zile astept raspunsul...

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: