SUA: Rata somajului a crescut la 5% in luna septembrie

Data publicarii: 07-10-2016 | Economie

Numarul de noi locuri de munca create de economia americana in luna septembrie a fost sub asteptarile analistilor, pentru a treia luna consecutiv, ceea ce ar putea determina Rezerva Federala sa fie mai prudenta cu privire la majorarea dobanzii de politica monetara, transmite Reuters.

Departamentul american al Muncii a informat vineri că luna trecută au fost create doar 156.000 de noi locuri de muncă, față de 167.000 de joburi noi create în luna august. Cifrele oficiale sunt, de asemenea, sub estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la 175.000 de noi locuri de muncă.

De asemenea, rata șomajului în cea mai puternică economie a lumii a crescut ușor, de la 4,9% până la 5%. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create și cele referitoare la rata șomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor și alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existența unor diferențe între ele.

Acesta este ultimul raport al Departamentului Muncii înainte de reuniunea de politică monetară din 1-2 noiembrie de la Rezerva Federală. Investitorii cred că sunt șanse foarte mici pentru o majorare a costului creditului la această reuniune, având în vedere că reuniunea va avea loc în apropierea alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie.

Luna trecută, președintele Fed, Janet Yellen, a declarat că este posibil ca Banca centrală a SUA să majoreze încă o dată dobânda de referință în cursul acestui an, însă cele mai recente date privind rata șomajului sugerează că cel mai probabil Fed va majora dobânda la reuniunea din luna decembrie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: