WEC: Cererea mondiala de energie va atinge varful in 2030

Data publicarii: 10-10-2016 | Economie

Cererea globala de energie va atinge nivelul maxim in anul 2030 gratie noilor tehnologii si politicilor guvernamentale mai stricte, a prognozat Consiliului Mondial al Energiei (WEC), informeaza The Guardian.

Într-un raport care analizează diferite scenarii pentru consumul mondial de energie publicat în avanpremiera Consiliului Mondial al Energiei, WEC estimează că cererea mondială de energie, inclusiv combustibili pentru transport, încălzire și electricitate, va începe să scadă după 2030. Însă în timp ce cererea mondială de energie va începe să scadă, cererea pentru electricitate se va dubla până în 2060, ceea ce va necesita investiții mai mari în sisteme inteligente care promovează eficiența energetică.

"Este clar că trecem printr-o Mare Tranziție, care va crea o lume fundamental nouă pentru industria energetică. În mod istoric oamenii au vorbit despre momentul de vârf al petrolului însă tendințele actuale îi determină pe experți să ia în considerare implicațiile momentului în care cererea va atinge vârful", a declarat Ged Davis, președinte executiv al Consiliului Mondial al Energiei.

WEC a elaborat trei scenarii care analizează diferite evoluții ale consumului de energie. În funcție de scenariu, combustibilii fosili vor furniza între 50% și 70% din mixul energetic în 2060. În conformitate cu două scenarii, producția de petrol va atinge vârful în 2030 când se va situa undeva între 94 și 103 milioane barili pe zi. De asemenea, creșterea "fenomenală" a energiei solare și eoliene va continua în timp ce ponderea cărbunelui și petrolului va scădea în mixul energetic. În 2014, energia solară și eoliană au fost responsabile pentru doar 4% din producția de energie dar până în 2060 ar putea să asigure până la 36% din producția de energie. Cu toate acestea, combustibilii fosili vor rămâne principala sursă de energie, în condițiile în care între 1970 și 2014 ponderea lor a scăzut cu doar 5% până la 81%.

Cea de a 23-a ediție a Consiliului Mondial al Energiei a început luni la Istanbul urmând a se concentra pe tranziția energetică la noi modele de consum. Reprezentanți politici și din sectorul energetic din 80 de țări și-au anunțat prezența în metropola turcă. Printre cei prezenți se vor număra președintele rus, Vladimir Putin, și cel venezuelean, Nicolas Maduro, care ar urma să discute despre o posibilă reducere a producției de petrol a OPEC în ideea stabilizării prețurilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: