Posibilele efecte ale Brexit-ului asupra Scotiei

Data publicarii: 11-10-2016 | Economie
Previziunile asupra economiei Scotiei in cazul unui "Brexit dur” nu sunt deloc optimiste. Se discuta de 80.000 de locuri de munca pierdute si pierderi de £2,000 pe cap de locuitor si an. Conform Institutului The Fraser of Allander, parasirea completa a pietei Uniunii Europene poate insemna o scadere a economiei Scotiei cu 5% sau £8 miliarde pe o perioada de zece ani.
Aceste previziuni privind abordarea guvernului britanic in cazul Brexit-ului au luat nastere ca urmare a discutiilor din cadrul Conferintei Conservative de aceasta saptamana ce a avut loc la Birmingham. Unii ministri au lansat deschis ideea de abordare drastica in cazul fortei de munca straine in UK iar primul ministru, Theresa May a subliniat faptul ca va prioritiza controalele privind imigratia si ca va actiona asupra jurisdictiei Curtii Europene de Justitie in Marea Britanie.
Pierderea relatiilor cu UE ar avea un impact semnificativ asupra unor domenii ca alimente si bauturi, servicii legale si financiare tinand cont de cat se bazeaza acestea pe pietele europene. Aceste pierderi au fost exprimate fara a tine cont de noile acorduri ce se vor stabili cu alte tari non-europene.
O analiza economica asupra acestei situatii a subliniat si faptul ca Scotia ar putea primi £860 milioane sub forma de stimuli fiscali daca partea tarii din contributia neta a Marii Britanii la UE ar fi primita. Daca despre efectele imediate ale Brexit-ului asupra UK exista o serie de pareri si discutii, in cazul Scotiei se considera ca va suferi cel mai mult din punct de vedere economic in conformitate cu normele implicite ale Organizatiei Mondiale a Comertului care se vor aplica in cazul in care nu vor fi stabilite alte intelegeri cu UE. Aceasta va impune unele tarife, unele restrictii in comertul de servicii si va pune capat circulatiei libere.
Economia Scotiei avea unele probleme inainte de referendum, cu un deficit anul de £15 miliarde, ceea ce ii mareste vulnerabilitatea in acest context. Cum cea mai mare piata a Scotiei ramane Marea Britanie, cu un comert cu UE in valoare de £11.5 miliarde versus £48.5 miliarde cu restul UK-ului, o recesiune la sud de frontiera ar avea un impact semnificativ asupra acestei tari. Spre deosebire de anul 2008, acest impact va fi unul pe termen lung.
Atentia ministerelor ar trebui sa se indrepte spre sectoarele vulnerabile, ca cele de vanzari en-gros si cu amanuntul, de transport si depozitare, unde pana la 25.000 de joburi ar putea fi pierdute. Alte sectoare ca industria de whisky care genereaza venituri de £5 miliarde anual din export poate inregistra o crestere a vanzarilor la nivelul pietelor non-europene. Cu toate acestea, aceasta industrie suporta un numar mic de locuri de munca, un aspect ce necesita masuri in acest context.
Conform unui purtator de cuvant al Marii Britanii, May and David Mundell, incearca sa obtina o intelegere personalizata cu Uniunea Europeana, pentru a iesi cat mai bine din aceasta situatie. S-a subliniat faptul ca nu au inceput negocierile privind iesirea din UE iar toate aceste speculatii ar fi premature.