Inspectia Muncii va realiza o aplicatie electronica pentru evidenta zilierilor

Data publicarii: 17-10-2016 | Economie

Inspectia Muncii va realiza in perioada urmatoare o aplicatie electronica prin care registrul de evidenta al zilierilor va putea fi transmis in format electronic catre inspectoratele teritoriale de munca, masura care face parte din cadrul unei campanii desfasurate la nivel national privind respectarea legislatiei in domeniu, a declarat, pentru AGERPRES, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

"Vom crea o aplicație care va da beneficiarilor posibilitatea să transmită online la inspectoratele teritoriale de muncă registrul zilierilor în variantă electronică", a spus Nicolae Bratu.

Potrivit acestuia, aplicația ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului și va fi urmată de o perioadă de tranziție în care se vor putea transmite datele atât online cât și clasic. Ulterior, se va desfășura o nouă etapă de control pentru a se vedea modul în care beneficiarii care utilizează zilieri respectă prevederile legale.

Inspecția Muncii a desfășurat o campanie, în perioada 3 — 7 octombrie 2016, în care acțiunile au avut caracter preponderent preventiv. Inspectorii de muncă au avut un rol pro activ, de îndrumare a beneficiarilor și de avertizare a acestora cu privire la neregulile constatate. Au fost controlați 810 beneficiari și s-au aplicat 626 sancțiuni contravenționale din care 91% au fost avertismente.

Nicolae Bratu a afirmat că pentru 9% din cazuri s-a impus aplicarea sancțiunii cu amendă contravențională deoarece faptele prezentau pericol social ce nu permitea aplicarea avertismentului. De exemplu, au fost identificate cazuri de folosire a muncii minorului sub 16 ani și folosirea muncii minorului de peste 16 ani mai mult de 6 ore pe zi. Au fost sancționate contravențional situațiile în care nu s-au adus la cunoștința zilierilor pericolele la care se pot expune din domeniile cu incidență mare în producerea accidentelor de muncă. Pentru neconformitățile constatate s-au dispus 1.134 măsuri de intrare în legalitate.

"Am inițiat această campanie la nivel național pentru a asigura respectarea legii în domeniul de competență, prin acțiuni preventive, fermitate când e vorba de siguranța zilierilor și reducerea efectelor birocrației prin trecerea la formatul electronic, demn de secolul XXI. Vom acorda, cum am mai precizat, beneficiarilor un termen de tranziție în care vor fi permise ambele variante, clasică și electronică pentru a da posibilitatea tuturor utilizatorilor să se familiarizeze cu programul. În momentul în care vom avea funcțional softul vom verifica și beneficiarii care au primit măsuri cu caracter preventiv", a spus Dantes Nicolae Bratu.

Sursa: Agerpress