AT&T si achizitia Time Warner

Data publicarii: 24-10-2016 | Economie
Anuntul conforma caruia compania de telecomunicatii AT&T va achizitiona Time Warner a fost facut sambata seara si a generat o serie de reactii intre specialistii din acest domeniu.
Compania AT&T are o istorie indelungata in domeniul telecomunicatiilor, care incepe chiar din anul 1876 si inventia telefonului. Cu o achizitie recenta a afacerii in domeniul televiziunii prin satelit (DirecTV), AT&T este printre cele mai mari companii care furnizeaza servicii de internet wireless iar extinderea prin aceasta noua achizitie a fost o surpriza pentru multi.
Time Warner, are un portofoliu impresionant printre care se numara CNN, TNT, HBO, Warner Bros. studio dar si alte canale si site-uri, portfoliu care se va adauga la AT&T si va crea, in acest fel, una dintre cele mai mari fuziuni media.
Cu un pret de $107.50 pe actiune, intreaga valoare a fost stabilita la suma impresionanta de $85 miliarde de dolari. Totusi, pentru ca aceasta tranzactie sa aiba loc, este nevoie sa fie revizuita de Guvern, proces ce poate dura pana la 12 luni.
Randall Stephenson, presedintele companiei AT&T a declarat urmatoarele: "Aceasta este o potrivire perfecta a doua companii cu puncte tari complementare care pot aduce o abordare noua in felul in care media si industria comunicarii functioneaza pentru clienti, creatori de continut, distribuitori si agenti de publicitate.”
Cei doi CEO, Jeff Bewkes si Randall Stephenson au sustinut o conferinta de presa in cadrul careia au declarat ca discutiile intre cele doua companii au inceput inca din luna august a acestui an, la New York.
Dincolo de suma de bani pe care aceasta tranzactie o implica, aceasta ii va permite companiei AT&T sa isi diversifice foarte mult afacerea. Plecand de la telefoane wireless si servicii de internet, se doreste si dobandirea de servicii de valoare in domeniul programarii, entertainment-ului, stirilor si sportului.
Time Warner se mandreste cu seriale si programe care au castigat popularitate incredibila la nivel mondial. Printre acestea se numara: "The Big Bang Theory", "Game of Thrones", "Anderson Cooper 360".
AT&T a declarat ca "viitorul mobilului este partea video iar viitorul video-ului este mobil”, subliniind dorinta si puterea de a schimba viitorul in domeniul media. Tot in cadrul acestor declaratii s-a scos in evidenta faptul ca CEO-ul Time Warner va ramane in cadrul companiei si dupa aprobarea acestei fuziuni, pentru a se asigura o tranzitie usoara.
Aceasta fuziune nu va fi una pe orizontala ca in cazul a doua companii cu afaceri similare care decid sa isi uneasca fortele pentru a merge mai departe. Este, mai degraba, o fuziune pe verticala, ceea ce inseamna ca doua afaceri diferite se unesc pentru a functiona sub acelasi acoperis.
Acest eveniment este posibil sa dea nastere unor alte consolidari in domeniul media. Astfel, specialistii se asteapta ca 21st Century Fox si Disney sa ia in considerare noi deal-uri.
Aceasta situatie se aseamana cu cea din anul 2011, cand Comcast a achizitionat NBCUniversal. La vremea aceea, Comcast are un nume important in randul distribuitorilor de servicii prin cablu si isi dorea sa detine posture prin cablu si un studio de film. In acest fel, a achizitionat NBCUniversal, cu anumite restrictii.