Isarescu: Polticile macroeconomice inconsistente din anii '90 au distrus stabilitatea

Data publicarii: 08-12-2006
Mugur IsarescuStabilitatea preturilor nu a putut reprezenta principale prioritate a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in anii '90, deoarece politicile macroeconomice au fost inconsistente si a existat spectrul instabilitatii financiare, a afirmat, la Pitesti, guvernatorul Mugur Isarescu. Celelalte motive care au impiedicat BNR sa duca o lupta pentru stabilitatea preturilor au fost lipsa constrangerilor bugetare tari (arieratele au functionat ca un surogat monetar) si deficitele externe substantiale in conditiile unui acces limitat la finantaree externa, a mai aratat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a sustinut ca incepand cu anul 2000, politica monetara coerenta sistematica si orientata spre obiectivul stabilitatii preturilor a asigurat continuitatea dezinflatiei. Rata inflatiei s-a situat in anul 2004 la 9,3%, pentru prima data, dupa 1990, la un nivel exprimat dintr-o singura cifra.

Nivelul inflatiei atins in anul 2006 se apropie de cel existen in unele tari din Uniunea European, a mai indicat Isarescu.

Guvernatorul a prezentat la Pitesti o dizertatie cu titlul "Stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara", cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din localitate.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: