Schaeuble: MES ar putea juca un rol in monitorizarea fiscala

Data publicarii: 28-10-2016 | Economie

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a apreciat vineri ca fondul de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar putea fi institutia adecvata pentru a prelua o parte din responsabilitatile de monitorizare a bugetelor statelor membre de la Comisia Europeana, transmite Reuters.

Într-o conferință organizată la Bratislava, Wolfgang Schaeuble a declarat că atât timp cât nu există o uniune fiscală europeană, lucru care în opinia sa nu se va schimba în viitorul apropiat, Comisia ar putea să adopte un rol politic mai pronunțat în timp ce monitorizarea politicilor fiscale ar putea să revină MES.

"În mod normal, monitorizarea cade în sarcina Comisiei Europene. Actuala Comisiei a ales să joace un rol mai politic și are toate drepturile să facă acest lucru...dar acest lucru face mai dificilă impunerea respectării parametrilor bugetelor. Poate că Mecansimul European de Stabilitate ar putea juca un rol în respectarea acestor parametri acolo unde Comisia nu poate", a declarat Wolfgang Schaeuble.

În schimb, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, prezent la aceeași conferință, a respins ideea lui Wolfgang Schaeuble precizând că Executivul comunitar are un mandat democratic, dată fiind relația sa cu șefii de stat europeni și Parlamentul European, și în plus adoptă deciziile sale în acord cu prevederile actuale. "Cred că această atribuție ar trebui să rămână în sarcina Comisiei. Cred că vom fi mai bine echipați pentru că vom avea un consiliu fiscal european care ne va consilia și care își va prelua atribuțiile începând de săptămâna viitoare", a apreciat Pierre Moscovici.

Țările membre UE sunt obligate să mențină deficitele bugetare sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă un stat membru încalcă aceste limite, Comisia Europeană și miniștrii europeni de Finanțe îi impun unele obiective și termene limită pentru corectarea situației.

Sursa: Agerpress