Reuniune de politica monetara la Fed inaintea alegerilor prezidentiale

Data publicarii: 01-11-2016 | Economie

Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a inceput marti o reuniune de politica monetara de doua zile la finalul careia analistii se asteapta ca institutia sa mentina nemodificata dobanda de baza avand in vedere faptul ca saptamana viitoare vor avea loc alegeri prezidentiale, transmite AFP.

"Reuniunea Comitetului de politică monetară (FOMC) a început la ora 10.00 (14.00 GMT) așa era programat", a declarat un purtător de cuvânt de la Fed. Un comunicat de presă urmează să fie publicat miercuri la ora 18.00 GMT dar nu va fi urmat și de o conferință a președintelui Fed, Janet Yellen, așa cum se întâmplă în mod normal.

La precedenta sa reuniune, care a avut loc în septembrie, Comitetul de politică monetară a votat în favoarea menținerii dobânzii de bază la un nivel apropiat de zero. Această dobândă, care reglează costul fondurilor pe care băncile și le împrumută între ele, influențează activitatea economică iar menținerea sa la un nivel scăzut are drept obiectiv susținerea relansării economice.

Marea majoritate a analiștilor se așteaptă ca FOMC să opteze și miercuri pentru menținerea statu quo-ului. "Această reuniune a Fed va fi una fără evenimente. Comitetul va analiza cifrele privind șomajul în luna octombrie și va evita să acționeze atât de aproape de alegeri", susțin analiștii băncii britanice Barclays.

În septembrie, mai mulți membri ai FOMC au spus că intenționează să majoreze dobânda de bază până la sfârșitul acestui an. În condițiile în care mai sunt doar două reuniuni de politică monetară în 2016 înseamnă că Fed ar putea majora dobânda de bază la reuniunea din 13-14 decembrie, susțin analiștii.

În prezent, dobânda practicată de Fed evoluează între 0,25 și 0,50%, după ce a fost majorată o singură dată, în luna decembrie 2015, de la debutul crizei financiare mondiale în 2008.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: