Victoria lui Donald Trump si efectul asupra burselor

Data publicarii: 09-11-2016 | Finante-Banci
Candidatul republican, Donald Trump a castigat alegerile din aceasta saptamana iar efectele nu au intarziat sa apara. Bursele au resimtit la nivel global aceasta victorie iar analistii prevad efecte pe termen lung mai mari decat in cazul Brexit-ului. Pietele financiare indica in acest moment ca Wall Street ar putea suferi cea mai mare scadere atunci cand sesiunile de tranzactionare vor incepe. Intre timp, indexul FTSE 100 se asteapta sa scada cu 4%, cea mai mare reducere de cand Marea Britanie a votat iesirea din Uniunea Europeana. Peste noapte, actiunile in Asia, Australia si India au fost transferate in stocuri sigure, aur si valuta.
Atunci cand rezultatele initiale aratau un avantaj pentru Donald Trump, dolarul incepuse deja sa scada fata de yen si euro. Jameel Ahmad, VP FXTM a declarat: "Este exact acelasi lucru care s-a intamplat in timpul referendumului UE…”
Intre timp, peso-ul Mexican, un barometru pentru averea detinuta de Trump, a scazut peste noapte cu mai mult de 10% fata de dolar, un minim istoric. Moneda mexicana scadea in aceasta dimineata cu 13%, pentru ca ulterior sa isi mai revina putin si sa limiteze pierderea la 10,17%. Astfel, peso-ul a trecut din nou de pragul de 20 de unitati, cea mai mare scadere de la Criza Tequilei din 1994, potrivit Reuters.
Victoria lui Trump afecteaza deja economia mondiala. Japonia a inchis cu o scadere de 5.3% iar actiunile din Australia au scazut cu 1.92%. Piata de actiuni din India a deschis cu o reducere de 3.7% la 4 AM.
Pietele de capital din Europa au deschis pe minus. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scazut cu 1.66% iar indicele CAC 40 al bursei de la Paris a consemnat o scadere cu 1.4% in aceasta dimineata. Pe piata materiilor prime, pretul petrolului a scazut cu 1.38% in urma estimarilor ca schimburile comerciale mai mici vor duce la scaderea cererii de produse petroliere ca urmare a productiei industrial mai mici. Aurul s-a apreciat iar pretul unicei a crescut cu 39.7 dolari, pana la 1.313 dolari, o crestere de 3.2%.
O victorie a lui Trump a fost descrisa de catre analisti ca avand potentialul sa provoace turbulente pe pietele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lunga piata bull din istoria S&P 500. Brexit-ul a fost cel mai recent soc politic, care a condus la un declin de 5,3% al inducelui S&P 500 in doua sedinte de tranzactionare. 
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis sedinta de tranzactionare de miercuri in scadere cu 2% pe majoritatea indicilor, urmarind astfel tendinta pietelor internationale. BET, principalul indice al BVB, pierdea 2% in primele minute de tranzactionare, insa, la ora 10:00, corectia s-a temperat la 1,7%. Evolutii similare au fost notate si in dreptul celorlalti indici: BET-FI, indicele SIF-urilor inregistra un minus de 1,4% dupa primele 15 minute de tranzactionare, in vreme ce BET-XT pierdea 1,6%. Cele mai tranzactionate actiuni din piata erau cele ale Bancii Transilvania (TLV), care pierdeau 2%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 3,7 mil. lei. Alte scaderi importante se inregistrau in cazul Romgaz (-2,1%), BRD (-2%) si Fondul Proprietatea (-1,9%).