Romania intra in vacante si petreceri

Data publicarii: 11-12-2006
In prima si ultima saptamana din an, economia amorteste, titreaza Evenimentul Zilei. In timpul Sarbatorilor de iarna, activitatea din companii coboara la minima rezistenta. Bugetele pentru 2007 au fost deja aprobate, iar cele din anii trecuti ar fi trebuit sa fie deja consumate, deci sansele sa se anunte investitii semnificative sunt reduse. Tranzactiile comerciale mari - de genul unei fuziuni sau al unui contract pe sume mari intre doua firme sunt putin probabile din cauza ca multi dintre oamenii-cheie pleaca in concediu. Doar cateva sunt domeniile in care se lucreaza la turatii ridicate de Sarbatori. In turism, in magazine si supermarketuri, unde in zilele dinainte de Sarbatori se ating niveluri-record ale vanzarilor, si la ghiseele bancare sau ale societatilor nefinanciare, unde ori se primesc bani din strainatate, ori se iau credite pentru dotarea gospodariilor cu electrocasnice.

Vacanta prelungita

In plus, angajatii se gandesc mai mult la cumparaturi si la petreceri. Unele firme au anuntat deja ca toti angajatii vor intra in vacanta de Sarbatori. De exemplu, la CarpatCement, activitatea este oprita intre 21 decembrie si 8 ianuarie 2007, in timp ce in alte companii se incearca continuarea productiei.

La Rompetrol, rafinaria isi va continua activitatea chiar si in zilele de sarbatori legale, iar divizia de management are liber doar pe 25-26 decembrie si 1-2 ianuarie. Un program similar au si bancile, sarbatorile legale fiind declarate zile nebancare. In perioada dinaintea Sarbatorilor, mare parte dintre localurile mari au fost deja rezervate pentru petrecerile organizate de companii.

Acestea sunt o buna oportunitate pentru inchegarea relatiilor dintre angajati. Fata de anii trecuti, cand la ordinea zilei erau mancarea si bautura si, eventual, ceva concerte, anul acesta sunt la moda petrecerile tematice.

Petreceri tematice

De exemplu, compania de tigarete JTI si-a provocat salariatii sa se imbrace "kitsch", povesteste Gilda Lazar, corporate affairs manager. "A existat si un premiu, o excursie la Barcelona, castigat de un agent de vanzari din Braila", precizeaza aceasta.

La Banca HVB-Tiriac, unde sunt invitati si viitorii colegi de la Unicredit, petrecerea din acest an va avea tematica disco. In anii precedenti, tematicile au fost "black and white" si "anii '30".

Mai putine prime

Primele de Craciun si plata celui de-al treisprezecelea salariu au ramas de actualitate mai mult in sectorul de stat. In cel privat, mare parte dintre companii au trecut la sistemul bazat pe performante. Este si cazul firmelor mari care au fost privatizate: Raiffeisen, BCR, Petrom.

Un studiu dat publicitatii in SUA arata ca firmele prefera sa-si recompenseze salariatii pentru realizari, si nu cu ocazia diferitelor evenimente. In plus, se pune problema discriminarii religioase.

Facilitati

BCR: primele de Craciun au fost inlocuite cu bonusuri de performanta

Connex: primele sunt confidentiale. Unii angajati din magazine sustin ca vor primi 220 de lei noi.

CarpatCement: primele pentru angajati variaza intre 90a si 180a din salariul brut lunar. La acestea se adauga articolele promotionale si pachetele cu dulciuri, jucarii si rechizite pentru copii in valoare de 130 lei. Se organizeaza petreceri.

Cosmote si Romtelecom: primele de Craciun au fost eliminate din contractul colectiv.

GlaxoSmithKline (GSK): nu acorda prime sau cadouri angajatilor si nu organizeaza petrecere de Craciun

HelpNet: Petrecerea de sfarsit de an a salariatilor a coincis cu cea de "ziua companiei".

HVB-Tiriac: petrecere tematica "disco". Se acorda al treisprezecelea salariu si cadouri pentru copii, de circa 100 de lei noi.

Raiffeisen Bank: austriecii au renuntat la primele de Craciun, sunt organizate petreceri pentru angajati.

Rompetrol: angajatii din diviziile afiliate sindicatului "Petrochimistul" vor primi, potrivit contractului colectiv, o prima egala cu salariul mediu pe unitate si cadouri pentru copii.

Romstal: Cei 200 de angajati din Republica Moldova, Ucraina si Italia care vor veni la petrecerea de sfarsit de an vor fi cazati la Marriott si vor participa la petrecerea organizata pentru toti cei 2.000 de angajati.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: