Banca Mondiala despre situatia Romaniei

Data publicarii: 24-11-2016 | Economie
Evolutia PIB-ului pe trimestrul al treilea a fost facuta publica de catre Institutul National de Statistica iar previziunile unor specialisti s-au confirmat. Dupa aceste informatii, Banca Mondiala a realizat un raport care arata ca asteptarile sunt ca PIB-ul sa fie anul acesta de 5,1%, urmat de o scadere in urmatorii doi ani, ajungand pana la valoarea de 3,8%.
In documentul intitulat "Raportul economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala (ECA): Polarizare si Populism” se subliniaza importanta unor masuri ce trebuie adoptate in Romania. Printre acestea sunt mentionate imbunatatirea capacitatii de productie, combaterea coruptiei, consolidarea administratiei publice si a intreprinderilor de stat. O alta zona ce necesita atentie si masuri concrete este reprezentata de generarea locurilor de munca pentru ca rata somajului este ridicata in randul tinerilor si a celor cu o calificare de munca redusa.
Economistul sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala a declarat, in cadrul evenimentului destinat prezentarii acestui raport ca: "Romania are o economie destul de stabila si inregistreaza crestere economica. Prioritatea este data de implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate.
"Cresterea este asteptata sa ramana solida in 2017, pe masura ce noi masuri de relaxare fiscal vor fi implementate, inclusiv o noua reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si reducerea accizei la combustibili. Cu toate acestea, adoptarea legii privind stergerea datoriilor (darea in plata) a introdus incertitudine in cadrul juridic al sectorului financiar cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilantul bancilor si sectorului constructiilor si ar putea duce la provocari juridice pentru banci”, conform raportului.  "Totusi, dupa ani de consolidare fiscala si crestere solida, Romania are o pozitie macroeconomica buna, cu un nivel redus al indatorarii publice, vulnerabilitati externe si financiare mai putine si o disciplina mai puternica in ceea ce priveste finantele companiilor de stat. Acestea vor atenua impactul negativ al recentelor masuri adoptate", se arata in acelasi raport.
"Pe termen mediu, politica fiscala trebuie echilibrata prin mutarea accentului dinspre stimularea consumului spre sprijinirea unei cresteri sustenabile care sa puna Romania pe o traiectorie pentru a deveni o tara cu venituri mari. Reformele structurale care vor ajuta la cresterea capacitatii productive a economiei includ masuri de combatere a coruptiei, cresterea calitatii cheltuielilor, intarirea administratiei publice si a companiilor de stat precum si simplificarea cadrului de reglementare. Este nevoie de noi eforturi pentru a imbunatati participarea pe piata muncii, in conditiile in care somajul ramane ridicat”.
De asemenea, institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor care ar putea genera inrautatirea prognozelor. "Apropierea alegerilor generale din luna decembrie 2016 risca sa genereze o noua incetinire a ritmului de implementare a reformelor structurale. Pe plan extern, cresterea incertitudinii cu privire la evolutia economiei globale si volatilitatea din sectorul financiar au crescut probabilitatea unei inversari a atitudinii investitorilor fata de economiile emergente, ceea ce ar putea pune presiuni asupra monedei si ar creste datoria externa", avertizeaza Banca Mondiala.
Cresterea economica de 4,4% anuntata de Institutul National de Statistica pentru trimestrul al treilea s-a situat sub asteptarile analistilor, iar sansele ca avansul PIB pentru tot anul sa depaseasca 5% sunt mici in prezent, a declarat recent economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.