S&P a imbunatatit perspectiva de rating a Poloniei la "stabila"

Data publicarii: 04-12-2016 | Economie

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) Global Ratings a imbunatatit perspectiva de rating a Poloniei la "stabila", de la "negativa", deoarece nu mai este ingrijorata ca Guvernul de la Varsovia va incerca sa submineze independenta Bancii Nationale, informeaza Reuters.

Decizia S&P i-a luat prin surprindere pe analiști care se așteptau ca S&P să mențină nemodificat ratingul "BBB plus" și perspectiva "negativă" atribuită Poloniei, având în vedere că ritmul de creștere a economiei a încetinit, iar Parlamentul controlat de Partidul Lege și Justiție (PiS) a aprobat o reducere a vârstei de pensionare care va pune presiuni asupra bugetului.

"Îmbunătățirea perspectivei reflectă reducerea îngrijorării noastre pe termen scurt referitoare la o nouă slăbire a instituțiilor cheie, în principal Banca Națională a Poloniei", a informat S&P într-un comunicat.

De la câștigarea alegerilor parlamentare în toamna anului trecut, Partidul Lege și Justiție (PiS) a adoptat o serie de legi care restricționează capacitatea Curții Constituționale de a emite hotărâri. S&P susține că deși nu au fost înregistrate progrese în soluționarea conflictului dintre guvern și Curtea Constituțională, în prezent nu mai crede că independența Băncii Naționale este în pericol.

De asemenea, Standard & Poor's și-a redus estimările privind ritmul de creștere înregistrat în acest an de economia poloneză, la 3% de la 3,5% anterior, dar a adăugat că această creștere mai modestă nu va afecta finanțele publice. "Creșterea economică din acest an ar putea fi mai mică decât anticipam. Cu toate acestea, ne așteptăm la o creșterea graduală a investițiilor pe măsură ce accelerează implementarea proiectelor care beneficiază de finanțare europeană", a subliniat S&P.

Cealaltă mare agenție de rating, Moody's, atribuie în prezent Poloniei un calificativ A2, cu două trepte peste cel acordat de S&P, cu perspectivă negativă, în timp ce Fitch atribuie Poloniei o notă cu o treaptă peste cea atribuită de S&P însoțită de o perspectivă stabilă.

Sursa: Agerpress