Franta a instituit un nivel de risc "ridicat" din cauza gripei aviare

Data publicarii: 06-12-2016 | Economie

Franta a instituit nivel de risc "ridicat" dupa ce a fost identificat un caz de infectie cu virusul "extrem de patogen" H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare, la o ferma de pasari din sud-vestul tarii, dar si la ratele salbatice din nordul tarii, a anuntat marti Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Xinhua.

"Decizia este motivată de schimbarea rapidă a situației din Franța și din câteva state europene și de dinamica răspândirii virusului", se arată în comunicatul autorităților de la Paris.

Vor fi implementate măsuri sporite de protecție pe întreg teritoriul Franței, cel mai mare crescător de păsări din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii din Franța anunțase că virusul H5N8 a ucis 2.000 din cele 5.000 de rațe de la o fermă din regiunea Tarn, urmând ca și restul păsărilor să fie eutanasiate ca o măsură preventivă.

Descoperirea noilor cazuri de gripă aviară înseamnă că Franța nu va putea să își redobândească statutul de țară lipsită de cazuri de infecție cu virusul "extrem de patogen" H5N8, un statut pe care autoritățile de la Paris sperau să îl obțină înainte de data de 3 decembrie. Franța abia și-a revenit după ce o epidemie de gripă aviară a afectat sud-vestul țării la începutul anului, ceea ce a dus la oprirea producției de rațe și gâște în regiunea care produce renumitul foie gras precum și restricții la import din partea partenerilor comerciali.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Sursa: Agerpress