Eurisko nu crede ca pretul apartamentelor vechi va scadea dupa aderare

Data publicarii: 12-12-2006
Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale trebuie sa gaseasca solutii tintite cu adevarat pe clasa medie pentru a profita de cererea mare de pe piata, releva un studiu prezentat marti de compania Eurisko care nu crede ca pretul apartamentelor vechi va scadea dupa aderare. "Piata rezidentiala ramane segmentul cel mai controversat. Numeroase proiecte rezidentiale sunt in curs, iar dezvoltatorii sustin ca noile locuinte au ca destinatie categoriile de populatie cu venituri medii. Pe aceasta ipoteza, care nu corespunde exact realitatii, se fundamenteaza concluzia ca preturile la apartamentele vechi vor scadea incepand cu anul viitor. Pastram insa rezerve in acest sens. Este nevoie ca dezvoltatorii sa gaseasca solutii cu adevarat tintite pe clasa medie a populatiei pentru a putea profita de oportunitatea oferita de cererea mare de pe piata.", precizeaza studiul Eurisko.

Compania mai atrage atentia si asupra viitorului pietei birourilor, unde gradul de neocupare ar putea sa creasca in viitor, daca dezvoltarea proiectelor importante, aflate in derulare, nu va fi dublata de o imbunatatire generala a mediului de afaceri din Romania, care sa atraga mai multe companii straine sau sa stimuleze crearea altora locale.

In Bucuresti exista in prezent un milion de metri patrati de birouri si sunt inregistrate 111.000 de firme.  Studiul Eurisko face o comparatie intre situatia actuala din Bucuresti ;i cea existenta in 2003 in Varsovia, Budapesta si Praga - capitalele unor tari care in urma cu trei ani era, la fel ca Romania acum, in pragul aderarii la Uniunea Europeana.

In prezent, stocul spatiilor de birouri existent in Bucuresti este la jumatate fata de cel din Varsovia anului 2003, dar atat numarul companiilor inregistrate, cat si suprafata orasului sunt de doua ori mai mici.

Referindu-se la piata spatiilor industriale, studiul arata ca exista oprtunitati de dezvoltare in special in afara Bucurestiului, iar randamentele investitionale pot fi mult mai mari in tara, decat in capitala. De asemenea, Eurisko trage concluzia ca segmentul comercial (retail) prezinta cele mai bune perspective de dezvoltare dupa aderarea la Uniunea Europeana.

In prezent, Bucurestiul are 145.000 de metri patrati de spatii comerciale, mai putin decat exista in 2003 in Varsovia (750.000 metri patrati), Praga (400.000 metri patrati) sau Budapesta (400.000 metri patrati). Eurisko spune insa ca atuul capitalei Romaniei tine de densitatea mare a populatiei (in jur de 10.000 de locuitori pe metru patrat, comparativ cu Budapesta unde este de circa patru ori mai mica).

Eurisko atrage insa atentia ca avantul investitional din Bucuresti ar putea sa se diminueze din cauza ca randamentele generate de diferitele segmente ale pietei imobiliare sunt in prezent mai scazute in Bucuresti, decat erau acum trei anii in capitalele tarilor central - europene care au aderat in UE in 2004.

In prezent, in Bucuresti, randamentul investitiilor imobiliare oscileaza de la 7,7-8%, pe segmentul de birouri, la 9-10% pentru investitii imobiliare industriale si pe retail. Inainte de aderare, randamentul investitiilor imobiliare oscila intre 8 si 10%, in Budapesta, intre 8,5 si 10% in Praga, respectiv intre 9 si 10%, in Varsovia.

"Acesta reprezinta un nou argument in favoarea faptului ca efectele procesului de integrare, fie ca este vorba despre tarile din regiune, fie ca este vorba despre tara noastra, si-au atins punctul culminant inaintea datei de 1 ianuarie 2007."

Compania imobiliara Eurisko este activa pe piata din 1997 si are in prezent circa 60 de consultanti la nivel national.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: