Guvernul va decide destinatia banilor din taxa pe viciu

Data publicarii: 12-12-2006
Guvernul va decide destinatia banilor din taxa pe viciuDestinatia sumelor obtinute din incasarea taxei pe viciu va fi stabilita prin hotarare de guvern si nu prin ordin al ministrului sanatatii, a stabilit, marti, Plenul Parlamentului la dezbaterile pe bugetul pe 2007. Conform bugetului sanatatii pe 2007, estimarile incasarilor din taxa pe viciu in 2007 sunt de 300 milioane de euro. Amendamentul a fost votat unanim si acceptat de catre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Taxa pe viciu a fost inclusa in acciza aplicata alcoolului pur si produselor din tutun, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aprobata de guvern in mai, care face parte din pachetul legilor sanatatii. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 mai, dupa publicarea Legilor sanatatii in Monitorul Oficial.

Cuantumul taxei pe viciu a fost stabilit la 200 euro pe hectolitru alcool etilic si 10 euro pe 1000 de tigarete.

Taxa pe viciu are ca destinatie suplimentarea fondurilor pentru sanatate.

Seful Fiscului, Sebastian Bodu, declara, in vara acestui an, ca introducerea taxei pe viciu in acciza a creat probleme Fiscului. Bodu a spus ca taxa pe viciu a marit evaziunea fiscala si a ingreunat colectarea accizei la bugetul de stat, care isi ia banii din ce mai ramane dupa ce se vireaza fondurile la Sanatate.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: