Augustin Jianu: ICI ar putea trece in subordinea Ministerului pentru Cercetare

Data publicarii: 04-01-2017 | Economie

Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica (ICI) ar putea trece in subordinea Ministerului pentru Cercetare, a anuntat, miercuri, ministrul propus al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu, in cadrul audierii sale din comisiile de specialitate din Parlament.

* LIVE UPDATE Miniștrii propuși sunt audiați miercuri în Parlament și primesc votul de învestitură (INFOGRAFIC)

"Va trebui să facem o analiză atentă asupra activității ICI. Din cele ce cunosc până în prezent nu se află într-o situație financiară foarte fericită. Împreună cu domnul prim ministru Grindeanu vom analiza această opțiune de a trece ICI sub autoritatea Ministerului pentru Cercetare", a spus Jianu.

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, și, respectiv, Comisiei economice pentru industrii și servicii din Senat, cu 16 voturi pentru și 4 împotrivă.

"Prioritățile mele pentru acest mandat se referă la cadrul național de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambițios pentru a avea toate taxele și orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online și toate sistemele informatice ale instituțiilor publice să fie interoperabile în așa fel încât cetățenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informații, să alerge de la o instituție la alta. Acestea să se poată obține automat prin sisteme informatice de către instituțiile publice", a spus Jianu, în timpul audierii.

Potrivit acestuia, programul de guvernare și toate celelalte priorități se încadrează în obiectivele naționale privind Agenda digitală.

"Cu siguranță nu putem avea această piață unică digitală fără ca cetățenii consumatori ai acestor servicii, fără ca ei să aibă încredere în serviciile digitale oferite. De aceea vom avea o atenție și asupra componentei de securitate cibernetică și, bineînțeles, asupra infrastructurii, pentru că este evident necesară dezvoltarea accesului la servicii de Internet în zonele albe încă rămase în România", a mai arătat ministrul propus al Comunicațiilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: