JEREMIE finanteaza sectorul afacerilor mici

Data publicarii: 13-12-2006
Firmele mici si microintreprinderile din Romania, cu pana la noua angajati, vor putea obtine credite in valoare de circa 10.000 de euro, in urma semnarii unui program de finantare intre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), UE si Guvern, aflam din Romania Libera. Creditele pot fi obtinute pentru inceput de la Opportunity Micro-Credit Romania (OMRO), din Targu Mures, prima institutie financiara non-bancara care va primi fonduri in cadrul acestui program incheiat, marti, la Ministerul Integrarii Europene. OMRO a primit, prin programul de finantare pentru microintreprinderi si IMM, 9,85 milioane lei (2,8 milioane euro).

Noul program de finantare in valoare totala de 82,5 milioane de euro va acorda fonduri in RON sau euro bancilor si institutiilor financiare nonbancare societatilor de micro-finantare, pentru ca acestea sa acorde imprumuturi microintreprinderilor si firmelor mici, inclusiv intreprinderilor nou-infiintate.

Programul de finantare a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare al intreprinzatorilor din Romania, in special din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau acces limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile. Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltarea regionala la sprijin pentru intreprinderi mici si mijlocii, de la investitii in transport si protectia mediului pana la dezvoltarea rurala.

Acest tip de finantare este un proiect-pilot de promovare a programului JEREMIE (Join Europen Resources for Micro to Medium Enterprises). JEREMIE este o initiativa avand ca scop sa imbunatateasca furnizarea de servicii financiare si capital de risc catre intreprinderi mici si mijlocii in regiunile Uniunii Europene, incepand din 2007. Pentru a incuraja institutiile financiare sa acorde imprumuturi firmelor nou-infiintate (firme cu mai putin de 12 luni de activitate) s-a constituit un fond de risc de 3 milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile financiare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile neperformante acordate firmelor nou-infiintate.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: