Polonia: Banca Centrala mentine dobanda de baza la 1,5%

Data publicarii: 11-01-2017 | Economie

Comitetul de politica monetara de la Banca Nationala a Poloniei a decis miercuri sa lase neschimbata dobanda de baza la 1,5%, in linie cu estimarile analistilor, informeaza Bloomberg.

Ultima dată când Banca Națională a Poloniei a redus dobânda de bază a fost în luna martie 2015 când a redus-o la 1,5%, cel mai mic nivel din istorie.

De la precedenta reuniune de politică monetară, Institutul de statistică din Polonia a anunțat că în luna decembrie 2016 rata anuală a inflației a urcat la 0,8%, cel mai mare avans al prețurilor înregistrat după 2013. Chiar și așa inflația din Polonia a ratat ținta de 2,5% a Băncii Centrale timp de aproape patru ani. Comparativ, în Cehia rata anuală a inflației a ajuns la 2%, iar în Germania la 1,7%.

Un alt argument pentru menținerea status quo-ului de către Banca Națională a Poloniei este faptul că ritmul de creștere a economiei poloneze a încetinit la 2,5% în trimestrul al treilea, primul trimestru cu un avans mai mic de 3% după 2013, în timp ce formarea brută de capital, un indicator al investițiilor, a scăzut cu 7,7% în ritm anual, cel mia mare declin înregistrat după 2010.

Sursa: Agerpress