NBG si OTP Bank au ramas in finala privatizarii CEC
Data publicarii: 14-12-2006
NBG a devenit, in timp, un grup financiar, care include, pe langa banca de tip universal, o casa de brokeraj, asigurari, gestiune de fonduri, leasing si factoring.
Grupul NBG a anuntat un profit net consolidat de 791,4 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, cu 48% mai mare decat in acelasi interval din 2005, si active de 63,77 miliarde euro, in crestere cu 6% fata de septembrie 2005. Banca are o retea de 570 de unitati in Grecia si 791 in strainatate.
Subsidiara din Romania a grupului grecesc, Banca Romaneasca, care este a 12-a banca de pe piata dupa active, cu active de a obtinut un profit inainte de impozitare de 10,9 milioane euro dupa primele noua luni ale anului, de peste trei ori mai mare decat cel din acelasi interval din 2005, cand s-a afisat un profit de 3,2 milioane euro, potrivit raportului finaciar publicat de banca mama.
OTP Bank a fost fondata in 1949, de catre regimul comunist, sub denumirea de Banca Nationala de Economii (OTP Bank). Banca a intrat intr-un proces de privatizare in 1995, care a constat in trei oferte publice, iar titlurile au fost listate pe Bursa de Valori din Budapesta. Dupa primele noua luni ale anului, banca avea active de peste 15 miliarde de euro si o cota de piata de aproape 25% in Ungaria, fiind lider pe piata tarii vecine. Banca are, in prezent, o retea de aproape 1.000 de unitati.
Banca ungara este prezenta in Romania prin OTP Bank Romania, care avea active de 1,99 miliarde lei (564 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie si controla 1,32% din piata bancara din Romania. OTP Bank Romania a avut, in trimestrul trei, o pierdere de 350 de milioane de forinti (4,5 milioane de lei noi), ceea ce, in opinia bancii, este o imbunatatire datorata castigurilor de pe piata valutara si a veniturilor nete din dobanzi.
In acest an, OTP s-a extins puternic in regiune in ultimul an. Banca ungara a cumparat intregul pachet de actiuni al Raiffeisenbank Ucraina, 96,4% din banca ruseasca Investsberbank, 67% din Kulska Banka din Serbia, banca montenegrina Crnogorska Komercjalna Banka (CKB) si 75,1% din alta banca sarbeasca, Zepter Banka, pentru care a platit 1,3 miliarde euro. Mai mult, OTP era deja prezenta prin banci locale in Bulgaria, Croatia, Slovacia si Romania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri