Cardul european de asigurat va costa 2 lei

Data publicarii: 14-12-2006
Card european de asiguratCardul european de asigurat va costa 2,166 lei, suma ce include atat TVA-ul cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului a anuntat miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu. Cardul european de sanatate va avea dimensiuile unui card bancar si va contine date despre posesor, ca de pilda numele, prenumele, numarul personal de identificare, institutia emitenta, precum si data expirarii, dar nu va contine informatii medicale.

Acest document poate fi obtinut pe baza unei cereri tip de catre oricare asigurat din Romania care doreste sa calatoreasca intr-una din tarile Uniunii Europene. El da posesorului dreptul sa beneficieze, in caz de necesitate, de asistenta medicala in locul in care se afla, in aceleasi conditii ca si asiguratii sistemului public de sanatate din tara-gazda. Cererea tip de obtinere a cardului va fi completata la sediul casei teritoriale de asigurari la care este inscris asiguratul, unde acesta va trebui sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si cu dovada ca este asigurat, adica adeverinta de salariat, talonul de pensie, sau alt act specific, dupa caz.

In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere. Ulterior, cardul va fi primit la adresa specificata de solicitant in termen de 7 zile lucratoare de la solicitare. Cetatenii care vor cardul vor putea sa depuna cereri incepand cu data de 3 ianuarie. Atunci, Romania va primi si un cod de acces european care va trebui sa fie inscriptionat pe card. Din acest motiv, romanii care vor pleca din tara in primele zile ale lunii ianuarie nu vor putea primi cadrul in avans pentru ca abia dupa aderarea la Uniunea Europeana UE, Romania va primi de la Bruxelles numarul european de identificare care trebuie sa figureze pe card.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: