Fitch confirma ratingurile Romaniei la "BBB minus", cu perspectiva stabila

Data publicarii: 21-01-2017 | Economie

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus", perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la "F3".

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții).

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută și monedă locală la "BBB minus/F3".

Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile fiscale care apar în urma măsurilor de relaxare fiscală precum și a poziției de debitor net extern mai slabă decât media statelor cu calificativ "BBB". Aceste evoluții sunt compensate de așteptările Fitch privind o creștere economică robustă și stabilitate în sectorul bancar.

Fitch estimează că impactul reducerilor de taxe și al măsurilor de creștere a cheltuielilor din Codul Fiscal au majorat în 2016 deficitul fiscal guvernamental general (ESA 2010) la 2,9% din PIB, de la 0,8% din PIB în urmă cu un an. Sunt așteptate noi presiuni asupra deficitului în 2017, Fitch estimând un deficit de 3,1% din PIB.

Deși bugetul pe 2017 încă nu a fost finalizat, au fost deja aprobate o serie de măsuri fiscale care determină extinderea deficitului de noua coaliție aflată la guvernare. Împreună cu măsurile aprobate de precedentul Guvern în 2016, Fitch se așteaptă ca ele să aibă un impact net total asupra veniturilor la minus 1% din PIB în acest an. Noul Guvern anticipează că odată cu majorarea salariului minim, eliminarea plafonului la contribuțiile sociale și asumarea unei creșteri economice de 5,2%, impactul negativ net asupra veniturilor în urma noilor reduceri de accize și TVA va fi ținut sub control. Totuși, agenția de evaluare financiară susține că sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca Guvernul să-și îndeplinească ținta de a păstra deficitul sub 3% din PIB.

Există riscul ca, în scopul îndeplinirii promisiunilor electorale, cheltuielile curente mai ridicate să fie compensate de reducerea cheltuielilor de capital, avertizează Fitch.

Extinderea deficitului fiscal pune de asemenea presiune asupra datoriei guvernamentale generale, care în ultimii ani s-a deteriorat gradual spre nivelul mediu al datoriei statelor cu calificativ "BBB".

Fitch estimează că datoria guvernamentală generală a ajuns anul trecut la 37,7% din PIB și agenția se așteaptă să crească anul acesta la 39,6% din PIB. Sustenabilitatea datoriei este sprijinită de faptul că riscurile privind refinanțarea datoriei și ratele dobânzilor sunt scăzute, apreciază agenția de evaluare financiară.

Cu noile măsuri de stimulare fiscală, Fitch se așteaptă la o creștere a PIB-ului României de 4,8% în 2017, înainte de a încetini la 4% în 2018. Creșterea va continua să fie condusă de consumul gospodăriilor, în timp ce contribuția de la exporturile nete urma să rămână negativă. Ritmul de creștere va fi unul din cele mai rapide din UE și peste media statelor cu calificativ "BBB" (de 2,9%). Inflația va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, se arată în comunicatul Fitch. Totuși, agenția avertizează că progresele înregistrate pentru apropierea nivelului PIB-ului per capita din România de cel al statelor cu rating mai ridicat a încetinit, iar economia încă se confruntă cu dificultăți structurale în privința îmbunătățirii dinamicilor pieței forței de muncă și a eficienței întreprinderilor de stat.

Fitch arată că ratingurile României sunt sprijinite de sectorul bancar stabil. Băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18.8% în 2016), finanțarea suficientă prin depozitele locale, iar bilanțurile lor continuă să se îmbunătățească deoarece rata creditelor neperformante este în declin.

În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază Fitch.

De asemenea, agenția estimează că principalii parteneri economici ai României din UE vor beneficia de pe urma redresării graduale a economiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: