Belgienii, cu ochii pe retailul romanesc

Data publicarii: 14-12-2006
Privita din afara, piata romaneasca de retail se prezinta fara indoiala ca deosebit de atractiva pentru investitorii straini, ceea ce si explica investitiile masive initiate de acestia pentru dezvoltarea sectorului comercial. Pe langa valorile ridicate ale proiectelor dezvoltate in ultima perioada, profitabilitatea acestui segment este sustinuta, in plus, si de regimul de duopol stabilit de jucatorii straini din peisajul retailului autohton. Astfel, per ansamblu, aceasta piata este dominata in mod vizibil de francezi (prin retelele de hypermarketuri Cora si Carrefour, si, mai nou, si pe latura de bricolaj), un loc important revenind in acest sens si germanilor (reteaua Billa, reteaua de hypermarketuri real,-, grupul Rewe, care controleaza supermarketurile Penny, grupul Tengelmann, cu magazinele Plus, alaturi de reteaua Kaufland, ce cuprinde magazine de tip discount).

Se pare insa ca aceasta situatie nu exclude implicarea unor noi jucatori straini, Romania prezentandu-se nu ca o piata saturata din acest punct de vedere, ci, dimpotriva, ca una deschisa noilor intrari. In acest context, patrunderea belgienilor in retailul autohton, prin holdingul Ackermans&van Haaren, nu apare deloc ca iesita din comun, mai ales ca "Piata romaneasca ofera oportunitati importante, iar iminenta aderare la Uniunea Europeana este un avantaj pentru Romania", conform declaratiilor lui Kris Verhellen, directorul executiv al diviziei de investitii imobiliare a holdingului, Extensa Group.

Investitii belgiene de 200 mil. de euro in centre comerciale

Astfel, Extensa Group a anuntat, potrivit Mediafax, ca intentioneaza ca in urmatorii ani sa construiasca mai multe centre comerciale in tara noastra, valoarea estimativa a acesor investitii ridicandu-se la aproximativ 200 milioane de euro. "Investitia alocata unui proiect este de 40-50 milioane de euro si avem in vedere dezvoltarea a cinci centre comerciale, in diverse orase. Pentru urmatorii doi ani, investitiile alocate pietei romanesti vor ajunge la circa 200 milioane de euro", a declarat Kris Verhellen, directorul executiv al companiei.

In prezent, Extensa a inceput deja lucrarile la un centru comercial in Targu-Mures, in colaborare cu firma BelRom, aceasta din urma fiind dezvoltatoarea complexului European Retail Park Sibiu, achizitionat de britanicii de la North Real Estate Opportunities Fund, pentru suma de 83 milioane de euro. Aceasta prima investitie, aflata in curs de derulare, vine in total acord cu directiile trasate de Verhellen, care a subliniat ca scopul Extensa Group pe piata romaneasca vizeaza in special segmentul comercial de real-estate, prin constructia unor mall-uri sau parcuri de retail.

Compania Extensa Group, infiintata in anul 1910, face parte in prezent din grupul Ackermans&van Haaren, acesta desfasurand activitati in domenii variate, cum ar fi cel imobiliar, al serviciilor bancare, investitii de private equity si constructii de mediu. In Belgia si Luxemburg, compania detine un portofoliu de proprietati sub forma unor spatii de birouri, industriale si de logistica, a caror valoare totala se ridica la circa 500 milioane de euro. In afara de Belgia si Luxemburg, in prezent, Extensa desfasoara activitati si in Slovacia, Turcia si Romania, intentionand ca in perioada urmatoare sa initieze pe cele cinci piete proiecte care sa cuprinda 3.000 de locuinte, 140.000 metri patrati de birouri si 60.000 metri patrati de centre comerciale.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: