Sa scapam odata de CEC: stapan nou pe 20-22 decembrie

Data publicarii: 14-12-2006
Castigatorul in cursa pentru privatizarea CEC va fi cunoscut pe 20-22 decembrie, aflam din Evenimentul Zilei. Iar contractul de privatizare va fi publicat tot atunci. Sfarsitul lui decembrie este cel mai recent termen avansat de guvern, dupa amanari repetate. Executivul a aprobat ieri varianta finala a contractului de privatizare care vizeaza vanzarea pachetului de 69,9% din CEC, urmand ca ofertantii ramasi in cursa - grecii de la NBG si maghiarii de la OTP - sa-si depuna ofertele cat mai repede.

Contractul, publicat in decembrie

"Dupa primirea ofertelor, le vom deschide in aceeasi zi si vom face public rezultatul", a declarat ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. El a dat si un termen-limita pana la care procesul de vanzare a CEC va fi oficial incheiat: 20-22 decembrie, data la care va fi facut public si contractul de privatizare.

"Am decis ca aprobarea contractului de privatizare sa se faca tot prin proiect de lege", a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, dupa sedinta de guvern de ieri.

Totusi, Vladescu si Tariceanu nu au dorit sa faca publice date referitoare la continutul contractului aprobat ieri. Acesta cuprinde insa conditii legate de pretul actiunilor puse in vanzare, dar si conditiile pentru efectuarea platii si  transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, potrivit unor surse guvernamentale.Conform unor zvonuri din piata, una dintre cele doua oferte angajante pentru CEC a depasit 500 de milioane de euro.

Tariceanu pledeaza din nou pentru privatizare

Ca reactie la scandalul privatizarilor starnit mai ales de vanzarea Petrom, Tariceanu a subliniat ca mentinerea unor societati in administrarea statului nu face altceva decat sa avantajeze unele "firme capusa" si coruptia.

"Cu cat vom avea societati de stat mai putine, cu atat coruptia va fi mai mica", a declarat presedintele executivului. Tariceanu a sustinut inca o data ca privatizarea CEC trebuie vazuta ca o masura pozitiva. "Trebuie sa observam ca privatizarile serioase au fost benefice", a mai spus premierul, dand exemplu in acest sens vanzarea BCR si Sidex Galati.

Mai mult, Tariceanu a criticat initiativa parlamentarilor PSD si PRM care au depus la Senat o motiune simpla cu tema "Opriti privatizarea CEC".

"Cei care vin cu astfel de sloganuri reinvie discursul si atitudinea din prima parte a anilor '90, iar acest lucru ma deranjeaza", a incheiat primul-ministru.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: