31 dec 2016. Evolutia leului in actualul context politic

Data publicarii: 29-01-2017 | Finante-Banci
31 decembrie 2016. Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a refuza propunerea de premier facuta de alianta Dragnea-Tariceanu, care au avut o iesire violenta la aflarea vestii, si posibila intrare intr-o criza politica prelungita a afectat evolutia leului care s-a depreciat comparativ cu principalele valute.
Analistii pun deprecierea pe seama incertitudinii politice. Romania nu avea ieri un nume de premier, valid, nici guvern si nici buget aprobat pentru 2017.
"Evolutiile din pietele externe si stirile interne, inclusiv asteptarea noii propuneri pentru functia de premier, s-au resimtit pe piata financiara de miercuri” a explicat Andrei Radulescu, economist sef Banca Transilvania.
Cursul euro a crescut de la 4,5363 la 4,5409 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 10 ianuarie 2014. Tranzactiile s-au realizat intre 4,534 si 4,543 lei iar cotatiile de la ora 14:00 se situau la 4,538 - 4,541 lei, semn ca 2016 s-ar putea inchide la 4,55 lei.
Evolutia leului din ultimele zile ale acestui an va fi influentata de modul in care va fi rezolvata actuala criza politica. Potrivit specialistilor, aceasta evolutie a cursului nu este ingrijoratoare, intrucat economia romaneasca este stabila.
Se anticipeaza chiar o crestere a valorii leului, in special in raport cu euro, dupa ce turbulentele de pe scena politica romaneasca se vor domoli, respectiv dupa instalarea noului guvern si adoptarea bugetului pe 2017. Insa, pana la revenirea monedei nationale, romanii cu credite in valuta au de platit rate mai mari la banci, in conditiile in care si francul elevetian a crescut fata de cotatia anterioara, de la 4,22 lei la 4,23 lei. 
Dolarul american continua sa se aprecieze fata de euro, astfel ca media lui a urcat ieri de la 4,3397 la 4,3504 lei, care reprezinta un nou record istoric. Insa, in piata valutara cotatiile au fluctuat intre un minim de 4,325 si un maxim de 4,371 lei.
Volatilitatea perechii euro/dolar a fost mai mare decat in zilele precedente, odata cu revenirea pe piete a investitorilor americani, dupa minivacanta prilejuita de Sarbatoarea Craciunului.
Analistii de la Morgan Stanley si Goldman Sachs considera ca euro va ajunge la paritate in cursul anului viitor iar cei de la Deutsche Bank prognozeaza scaderea euro sub pragul de 0,95 dolari din cauza iesirilor de capital din regiune.
In timp ce leul a urmat o tendinta de depreciere inca din 14 decembrie, dupa decizia Federal Reserve de a majora dobanda la dolar cu un sfert de punct, zlotul polonez si forintul maghiar s-au apreciat semnificativ in aceeasi perioada. Si dobanzile pietei interbancare au urcat in ultimele zile, dupa cum se intampla in cazul fluctuatiilor de curs valutar provocate de miscarile mai ample de capitaluri straine.
ROBOR overnight a ajus la 0,65%, iar ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, a atins cel mai ridicat nivel din ianuarie, de 0,99%. Astazi, dobanzile au mai scazut: ROBOR overnight la 0,6% iar ROBOR la 3 luni la 0,89%.
Interesant este ca si in ultima luna a anului trecut cursul a avut o tendinta asemanatoare, de crestere semnificativa. Astfel, daca in prima zi lucratoare din luna decembrie 2015, cursul leu/euro era 4.4604 lei, dupa care in ultima zi din 2015 cursul a urcat la 4,5245 lei.