Metrou bucurestean cu bani europeni

Data publicarii: 15-12-2006
Guvernul a aprobat, miercuri, contractul de finantare dintre Romania si BEI, in valoare de 63 de milioane de euro, banii urmand sa fie utilizati in principal pentru punerea in functiune a tronsonului de metrou Nicolae Grigorescu - Linia de Centura, cu o lungime de 4,8 kilometri si patru statii noi. O parte din suma imprumutata de la Banca Europeana de Investitii (BEI) va fi utilizata si pentru modernizarea instalatiilor de alimentare cu energie electrica ale metroului actual, respectiv pe magistralele 1 si 3 si pentru adaptarea instalatiilor de metrou pentru persoanele cu mobilitate redusa.

Astfel, in 41 de statii vor fi instalate 73 de scari rulante, 38 de lifturi si 58 de platforme. De asemenea, vor fi achizitionate sase trenuri noi de metrou, cu sase vagoane fiecare, pentru magistrala 2. Proiecul de modernizare va fi pus in practica de Metrorex SA. Costul total al proiectului este de 134,8 milioane de euro, din care 71,8 milioane de euro se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor - in calitate de coordonator al activitatii Metrorex SA si ordonator principal de credite - precum si Metrorex, vor incheia un acord de imprumut subsidiar, prin care se deleaga Metrorex intreaga autoritate si responsabilitate pentru realizarea proiectului si pentru utilizarea sumelor imprumutate.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: