Polonia introduce bancnota de 500 de zloti

Data publicarii: 10-02-2017 | Economie

Mergand in directia inversa a tendintei globale de descurajare a utilizarii numerarului, Polonia a introdus vineri o bancnota de 500 de zloti (aproximativ 116 euro), in ideea de a reduce costul stocarii rezervelor de numerar, informeaza Reuters.

Banca Națională a Poloniei a luat această decizie în pofida criticilor formulate de adjunctul ministrului Economiei, potrivit căruia noua bancnotă ar putea facilita activitățile infracționale și ar îngreuna combaterea economiei subterane.

"Este clar că trebuie suplimentată structura bancnotelor în circulație. Nevoie de numerar este în creștere", a declarat presei Jacek Bartkiewicz, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a Poloniei.

Grație creșterii economice și în pofida a doi ani de deflație care s-au încheiat anul trecut, Polonia a înregistrat o creștere semnificativă a utilizării numerarului, valoarea banilor în circulație crescând cu 15% numai anul trecut.

Bartkiewicz a spus că noua bancnotă va fi pusă la dispoziția publicului larg, chiar dacă nu se așteaptă să fie utilizată frecvent în tranzacțiile de zi cu zi. Bartkiewicz a adăugat că noua bancnotă va reduce costurile pentru banca centrală cu păstrarea și producția rezervei strategice de numerar.

Noua bancnotă de 500 de zloți (aproximativ 116 euro) va avea o valoare comparabilă cu bancnotele cu cea mai mare denominare din Danemarca, Norvegia, țări care promovează în mod activ monedele electronice, și România dar va valora mai puțin decât bancnotele cu cea mai mare denominare din Cehia, Belarus sau zona euro.

În alte părți ale lumii, India a luat anul trecut o decizie radicală de a retrage din circulație bancnotele de 500 și 1.000 de rupi (15 dolari), care reprezentau aproximativ 90% din banii în circulație. Măsura a avut drept obiectiv combaterea economiei subterane, creșterea veniturilor din taxe și promovarea utilizării conturilor bancare și tranzacțiilor digitale, dar a forțat milioane de persoane să facă coadă la bancă și a afectat creșterea economică.

De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul trecut că va înceta să mai emită bancnote de 500 de euro în a doua parte a anului 2018 pe fondul îngrijorărilor că aceste bancnote pot facilita activitățile ilicite.

Sursa: Agerpress