Italia vrea sa atraga bancile din Marea Britanie dupa Brexit

Data publicarii: 17-02-2017 | Economie

Italia a infiintat un grup de lucru pentru a atrage firmele financiare din Londra dupa Brexit, oferind reduceri de taxe pentru angajatii cu inalta calificare in incercarea de a convinge bancile, firmele de privat equity si companiile de gestionare a activelor sa se mute la Milano, transmite Bloomberg.

Premierul Theresa May a declarat luna trecută că Marea Britanie va părăsi piața unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulți dintre clienții săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor și investitorii se întreabă cum își vor putea servi în viitor clienții de pe continent.

Ministrul italian de Finanțe, Pier Carlo Padoan, și primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, se întâlnesc joi în capitala financiară a Italiei cu directori ai unor firme de servicii financiare pentru a-i convinge să părăsească Marea Britanie după Brexit.

Guvernul de la Roma va coordona un grup de reprezentanți ai Băncii Centrale a Italiei, ai Autorității de reglementare a piețelor financiare (Consob) și ai orașului Milano pentru a negocia cu firmele și instituțiile care caută alternative în UE.

Padoan a afirmat că Italia a aprobat un pachet de măsuri care include: exceptarea de la plata impozitelor timp de trei ani pentru 90% din remunerația profesorilor și cercetătorilor, precum și exceptarea de la plata impozitelor timp de cinci ani pentru 50% din remunerația directorilor și experților.

"Am eliminat astfel dezavantajele competitive cu alte state europene, Italia devenind una dintre cele mai atractive locații pentru piața forței de muncă. În următoarele luni grupul de lucru se va întâlni cu reprezentanții companiilor, în special cele din industria serviciilor financiare, la Londra și la New York", a afirmat Fabrizio Pagani, șeful echipei ministrului italian de Finanțe.

Milano, alături de Dublin, Frankfurt și Paris, ar putea fi unul dintre principalii câștigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă analiștii se așteaptă ca unele bănci americane să transfere la New York o parte din posturile de la Londra.

Mai multe guverne europene sunt interesate să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

În prezent, capitala Marii Britanii este orașul care găzduiește Agenția Europeană a Medicamentului, o instituție cu aproape 900 de angajați care supervizează siguranța medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piață de peste 500 de milioane de consumatori. După ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea să mute sediul EMA în altă țară membră.

Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, a declarat că prioritatea sa este găzduirea EMA. Viena și Amsterdam sunt concurenți periculoși dar credem că Milano poate concura, a afirmat Sala, adăugând că se așteaptă ca o decizie privind EMA să fie luată până în septembrie.

Pe lângă aspectele care țin de prestigiu, există și avantaje economice pentru orașele care vor găzdui agenții europene precum EMA. Angajații sunt plătiți de UE, nu de orașul gazdă, care profită și de pe urma chiriilor percepute pentru spațiile de birouri necesare pentru astfel de agenții. În plus, există beneficii și pentru afacerile locale de genul organizatori de conferințe sau hoteluri.

Și premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile și instituțiile financiare cu reglementări mai relaxate și impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obținerii unui acord comercial.

Sursa: Agerpress