Taranii nu mai pot vinde porcii crescuti in gospodarie

Data publicarii: 15-12-2006
porci de gospodarieAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara, si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a anuntat, vineri, cu o saptamana inainte de Craciun, ca taranii care au crescut porci in sistem "nonprofesional", in gospodarie, nu au voie sa vanda nici animalul si nici carnea rezultata de la acesta. "Conform programului strategic privind monitorizarea , controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, animalele vii din exploatatii profesionale autorizate destinate taierii trebuie sacrificate in abatoare autorizate sanitar veterinare, iar comercializarea carnii de porc se face numai prin unitati autorizate sanitar veterinar", se precizeaza in comunicatul emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in gospodarii particulare nu se pot comercializa, in timp ce pentru cei crescuti in microferme nonprofesionale exista varianta de a fi vanduti doar pe piata locala. Acesta masura este prevazuta in programul strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine.

Despre acest sistem de crestere a porcilor in mod diferentiat, presedintele ANSVSA Marian Avram, preciza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se va implementa in curs de sase luni astfel incat crescatorul sa dispuna de timpul necesar pentru a opta pentru un anumit sistem de crestere profesional sau nonprofesional.

Potrivit planului elaborat de Autoritatea Veterinara, exploatatiile de porcine sunt profesionale si nonprofesionale, acestea din urma functionand doar pentru autoconsum, iar crescatorii trebuie sa aleaga o varianta.

Chiar daca fermierul nu a avut cand sa aleaga un anumit sistem profesional sau nu, Autoritatea Veterinara a anuntat, vineri, ca porcii crescuti in sisteme nonprofesionale se pot consuma numai in gospodarie, iar in cazul celor crescuti in microferme nonprofesionale, exista varianta de a fi comercilizati doar pe piata locala.

Carnea vanduta pe piata nationala, cea provenita din exploatatii profesionale, trebuie sa fie marcata cu o stambila, obligatoriu de forma rotunda si cu dimensiune de 3,5 cm. Informatiile continute in acest marcaj se refera la tara, respectiv Romania, iar in centru date referitoare la autorizatia veterinara. In partea inferioara, trebuie scris cu majuscule "controlat sanitar veterinar".

Vanzarea porcilor in perioada Sarbatorilor este interzisa17 judete din tara, anume Bacau, Bihor, Calarasi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tucea, Vaslui si Valcea, din cauza pestei porcine.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: