KBC achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni al Romstal Leasing

Data publicarii: 16-12-2006
KBC achizitioneaza Romstal LeasingKBC si ROMSTAL IMEX SRL au ajuns vineri la un acord prin care KBC va achizitiona pachetul majoritar de actiuni in cadrul Romstal Leasing - cea mai mare companie independenta de leasing din Romania - pentru suma de 70 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Ca parte a intelegerii, KBC va achizitiona de asemenea si pachetul majoritar detinut de ROMSTAL IMEX in cadrul INK Insurance Broker, al saptelea broker de asigurari, ca marime, din Romania.

Cele doua parti intentioneaza sa finalizeze tranzactia in primul trimestru al anului 2007. Prin aceasta achizitie, KBC a mai facut un pas important in extinderea in Europa Centrala si de Est, cealalta piata de baza.

Interesul KBC pentru Romania

Dupa ce si-a construit o pozitie puternica in majoritatea tarilor care au intrat in Uniunea Europeana (UE) la 1 mai 2004 (Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Slovenia), KBC a identificat tarile din al doilea val al extinderii ca fiind cel mai important factor determinant pentru asigurarea pozitiei de lider in piata sa extinsa - Europa Centrala si de Est. Din experienta sa in sistemul bancar, asigurari si leasing din aceste piete, KBC se asteapta ca aceste tari sa aiba o rata de crestere peste medie, inclusiv datorita efectelor aderarii la UE.

KBC are convingerea ca Romania poate deveni una din cele mai importante piete financiare din Europa Centrala si de Est, datorita marimii populatiei (21,7 milioane), potentialului de crestere si relatiilor comerciale. KBC considera de asemenea ca cererea clientilor romani, persoane fizice sau juridice, pentru mai multe produse si servicii financiare va creste intr-un ritm foarte rapid.

Prin urmare, KBC considera Romania o prioritate in privinta intrarii pe piata si o extindere fireasca a prezentei KBC in regiune. KBC are un obiectiv ambitios, acela de a juca un rol de frunte in diferitele segmente ale pietei financiare din Romania.

Piata de leasing din Romania si Romstal Leasing

Piata de leasing din Romania creste cu rapiditate si se asteapta o continuare a acestei cresteri in acelasi ritm in anii care urmeaza. Structura pietei este comparabila cu a celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in care KBC este deja prezenta, in care leasing pentru automobile este segmentul dominant, alaturi de cel pentru echipamente si real estate. Pe langa companii independente ca ROMSTAL Leasing, bancile si producatorii de automobile sunt principalii furnizori de servicii de leasing in Romania.

Romstal Leasing este cea mai mare companie independenta de leasing din Romania. La sfarsitul anului 2005, detinea o cota de 3,25% din piata de leasing din Romania si ocupa locul 13. Mare parte din activitatea sa financiara (aproximativ 80%) acopera leasingul auto, dar compania ofera de asemenea leasing pentru echipamente, vehicule comerciale, motociclete si real estate.

Romstal Leasing se mandreste cu o profitabilitate ridicata, cu ROE 33% in 2005, cu o crestere a profitului net de 11% si o crestere a activelor de 67% in perioada 2004-2005. Compania a avut o crestere exceptionala in ultimii ani, deschizand filiale in tara.

Astazi are o retea de 20 de filiale cu peste 80 de angajati permanenti si este prezenta in aproape toate orasele mari din tara. Pentru a beneficia de cresterea rapida a pietei, compania planuieste sa isi extinda reteaua la 35 de filiale pana in 2008.

Romstal Leasing este detinuta in majoritate de ROMSTAL IMEX SRL (99% din actiuni). ROMSTAL IMEX a decis sa vanda o parte din activitati si sa se concentreze pe activitatile/ investitiile industriale principale, care corespund cel mai bine cu strategia sa.

Ca parte a intelegerii, KBC va achizitiona de asemenea si pachetul majoritar de actiuni detinut de ROMSTAL IMEX la INK Insurance Broker, al saptelea ca marime broker de asigurari din Romania (al zecelea ca marime in 2004). INK Insurance a fost infiintat in 2003 si este o companie-sora a Romstal Leasing, cu o crestere rapida, companie ce ofera servicii atat catre Romstal Leasing cat si catre terti. Compania are acum 25 de angajati permanenti si se mandreste cu o profitabilitate ridicata, cu o crestere a primelor gestionate de 90% si o crestere a profitului de 126% in perioada 2004-2005.

Enrico Perini, CEO al ROMSTAL IMEX a salutat acordul de astazi: "Romstal Leasing, cel mai mare jucator independent de pe piata romaneasca, a avut o crestere semnificativa in ultimii ani. Uitandu-ne la potentialul enorm al pietei romanesti, suntem foarte fericiti sa avem in KBC un actionar strategic puternic, care sa sprijine dezvoltarea viitoare a companiei."

Andre Bergen, CEO al KBC Group a adaugat: "Acest nou pas pe care il facem astazi este in concordanta cu angajamentul nostru pe termen lung fata de piata noastra de baza din Europa Centrala si de Est, si va intari pozitia KBC ca unul dintre cei mai mai investitori din aceasta regiune. In calitatea sa de actionar strategic activ, KBC este determinat sa promoveze oportunitatile de crestere si sa faciliteze expansiunea acestei companii de leasing in Romania, in interesul clientilor, angajatilor si actionarilor. In cadrul KBC Group, activitatea de leasing a fost identificata ca entitate de furnizare de servicii la nivelul intregului grup, in vederea optimizarii eficientei.

Mai mult decat atat, modelul Romstal Leasing de distributie este similar cu cel al altor companii de leasing ale KBC din Europa Centrala, ceea ce permite tranferul de cunostinte si integrarea fara probleme in Grup. Noi consideram Romstal Leasing ca o platforma ideala de la care sa dezvoltam in continuare brokeraj de asigurari si activitati de consumer finance."

Romstal Grup a fost consiliat de BAC Investment Bank (Romania).

KBC este prezent in Europa Centrala si de Est in sectorul bancar si al asigurarilor prin SOB Bank, SOB Pojiovna, SOB Poisova (Republica Ceha si Slovacia), K&H Bank, K&H Insurance (Ungaria), Kredyt Bank, Warta si Warta Life (Polonia), si NLB Bank si NLB Vita (Slovenia). KBC ocupa pozitii de top pe piata de leasing din Republica Ceha (numarul 1 cu 16% cota de piata), Slovakia (numarul 1 cu 20% cota de piata), Ungaria (numarul 6 cu 8% cota de piata) si Polonia (mai putin de 1% cota de piata).

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: