Confortul gainilor, amanat pana in 2012

Data publicarii: 16-12-2006
Confortul gainilorNormele europene referitoare la cresterea pasarilor sunt foarte dure, dar Romania a obtinut o perioada de tranzitie pana in 2012, pentru implementarea tuturor cerintelor europene, a declarat, vineri presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. "Sistemul de crestere a gainilor in custi nu este agreat de Uniunea Europeana si crescatorii trebuie sa-l inlocuiasca treptat, pana in 2012, conform negocierilor cu UE", a spus Van. Acesta a precizat ca perioada de tranzitie a fost singura solutie, deoarece pentru a asigura o hala moderna de crestere a pasarilor potrivit cerintelor europene, crescatorul ar fi trebuit sa cheltuieasca minim 150.000 de euro.

Totusi, crescatorii de pasari sunt obligati sa respecte cel putin niste conditii minime pentru bunastarea animalelor. Astfel, pentru fiecare gaina ouatoare trebuie sa se asigure o suprafata de cel putin 550 centimetri patrati, care sa poata fi folosita fara restrictii.

Gainile trebuie sa aiba la dispozitie un jgheab pentru hrana, iar lungimea acestuia este obligatoriu calculata prin inmultirea numarului de gaini cu zece. Daca nu se pun la dispozitie dispozitive tip biberon sau cani, fiecare cotet trebuie sa dispuna de un canal de baut continuu, de aceeasi lungime ca si jgheabul de mancare. De asemenea, exista cerinta ca inaltimea cotetului sa fie de cel putin 40 de cm.

Bunastarea gainilor se reflecta in calitatea oualor, astfel incat doar cele din categoria A se pot comercializa pe piata, restul fiind destinate industriei. Mai mult, fiecare ou, se clasifica in patru clase in functie de dimensiune, respectiv XL, L, M si S.

"Chiar daca acest act normativ este in vigoare de un an, nu toti crescatorii de pasari respecta masura de identificare a oului cu informatii legate de numarul de identificare al centrului de ambalare, adresa unitatii, data ambalarii sau greutate. Insa dupa aderare, controalele Autoritatii Veterinar vor fi mai severe", a precizat Van.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: