Creste plafonul pentru ajutoarele de minimis

Data publicarii: 18-12-2006
Comisia a dublat suma pe care statele membre UE o vor putea acorda drept ajutoare de stat de minimis, fara aprobarea Comisiei Europene, incepand cu 1 ianuarie 2007, se arata in ultimul numar al Eu-Ro Newsletter remis BankNews.ro. Regulamentul proaspat adoptat in Uniunea Europeana prevede ca ajutorul de minimis poate ajunge la suma de 200.000 de euro pe o perioada de trei ani. Politica de minimis este destinata sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Regula de minimis in vigoare prevede ca subventiile pana la suma de 100.000 de euro, alocate pe o perioada de trei ani, nu constituie ajutor de stat in sensul in care acesta este definit si interzis de Tratatul CE. Comisia considera ca subventionarea unor IMM-uri cu sume de pana la 200.000 de euro pe trei ani nu poate distorsiona in mod semnificativ competititvitatea pe piata comuna europeana.

Regulamentul de minimis nu se aplica in unele sectoare cum ar fi industria sau agricultura.

Comisia a luat decizia amendarii Regulamentului pentru a adapta facilitatea de minimis la evolutiile din economia europeana, inclusiv inflatia si cresterea PIB din UE de la data cand plafonul subventiilor de minimis a fost marit ultima oara.

De asemenea, Comisia extinde prin noul regulament aria de aplicare a principiului de minimis, la parti ale unor sectoare care inainte erau excluse. Acestea includ marketing-ul si procesarea produselor agricole, si unele aspecte ale sectorului transporturi, pentru care este impus un plafon al subventiilor de 100.000 de euro. Sectorul carbunelui continua sa fie exclus de la aplicarea principiului de minimis.

Ajutoarele considerate de minimis sunt limitate la cele de tip transparent, i.e. acele masuri unde este posibil sa se determine suma exacta la care se va ridica ajutorul, inainte ca acesta sa fie acordat.

Statele membre pot sa implementeze in continuare scheme de garantare pentru IMM-uri, daca partea garantata dintr-un imprumut nu este mai mare de 1,5 milioane de euro (respectiv 750 mii euro pentru sectorul transporturi).

Regulamentul contine prevederi care nu permit statelor membre sa imparta o masura de ajutor de stat in mai multe sume astfel incat sa includa o parte din aceasta sub incidenta regulii de minimis. Aceasta regula se va aplica mai ales in cazurile in care statele membre sunt obligate de catre Comsiei sa recupereze ajutoare de stat acordate neregulamentar.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: