Proprietarul unei Dacii va plati pentru asigurarea obligatorie peste 200 RON

Data publicarii: 18-12-2006
daciaDe anul viitor, proprietarii de autovehicule vor plati in medie cu 50% mai mult pentru polita RCA, odata cu extinderea valabilitatii acesteia si in UE. Chiar daca nu vor parasi tara cu propriul autovehicul, toti soferii vor fi nevoiti sa achite tarife mai mari pentru asigurarea masinii. Potrivit unor informatii ale asiguratorilor, numarul soferilor care nu au iesit din tara cu propria masina s-a ridicat in ultimii ani la peste 4 milioane.La Asirom, pentru o Dacie, asigurarea obligatorie auto valabila in 2007 costa 234 RON, soferitele urmand sa plateasca mai putin, 216 RON.

In 2006, aceeasi companie vindea politele RCA pentru persoane fizice posesoare de Dacii cu circa 53 la suta mai ieftin - 153 RON. O crestere mai mare a pretului RCA, de aproximativ 58 la suta, se inregistreaza si pentru masinile puternice, cu o capacitate de peste 2.000 cmc. In 2007, posesorii acestora vor scoate din buzunar pentru RCA nu mai putin de 552 RON. Un salt mai mic s-a inregistrat si la tarifele RCA practicate de Unita.

In 2007, un conducator de Dacie va plati pentru aceasta asigurare procurata de la compania amintita un pret de 232 RON, fata de 167 RON in 2006. Unele societati de asigurari practica tarife diferentiate la RCA si in functie de oras. De exemplu, BT Asigurari a impartit soferii in trei grupe, prima incluzand Bucuresti, sectorul agricol Ilfov, precum si orasele Arad, Cluj, Constanta, Galati, Sibiu, Timisoara.

Acestia platesc cele mai scumpe RCA, pentru ca rata daunelor platite de companie pentru aceste zone este mai mare. Grupa a doua include orase-resedinta de judet, altele decat cele mentionate la prima grupa, iar ultima grupa cuprinde alte localitati. Si varsta soferului, precum si cea a masinii sunt luate in calcul de BT Asigurari. Astfel, pentru un conducator auto de 31-70 de ani, pentru o vechime mai mica sau egala cu 5 ani a unei Dacii, pretul RCA este 288 RON la grupa 1 si 264 RON la grupa a doua. In 2006, pentru o asemenea masina tariful practicat de BT Asigurari era de 160 RON.

Citeste tot articolul in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: