Taxa pe tranzactiile financiare in UE depinde de Belgia si Slovacia
Data publicarii: 21-03-2017 | EconomieMinistrul austriac de Finante, Hans Joerg Schelling, a declarat marti ca o decizie finala cu privire la posibilitatea ca un grup de state europene sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare va fi luata in luna mai, informeaza AP.
La sosirea sa la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe, Hans Joerg Schelling a declarat că viitorul acestui proiect depinde de Belgia și Slovacia. "Dacă aceste state vor decide să părăsească grupul atunci proiectul va fi abandonat, pentru că nu sunt suficiente state membre care doresc acest lucru. Trebuie să se decidă în luna mai", a spus Hans Joerg Schelling.
Zece din cele 28 de state membre ale UE, inclusiv marile economii precum Germania, Franța și Italia, vor să introducă o taxă pe tranzacțiile financiare însă până acum negocierile s-au împotmolit în detalii. Belgia și Slovacia au probleme cu taxarea produselor derivate, care au un rol important în finanțarea sistemelor lor de pensii. Potrivit unei soluții de compromis propusă recent celor două state, produsele derivate ar fi, în principiu, vizate de taxa pe tranzacțiile financiare dar fiecare țară va putea decide dacă renunță sau nu să le taxeze.
Pentru a fi introdusă, taxa pe tranzacțiile financiare are nevoie de sprijinul a cel puțin nouă state membre. Însă chiar dacă în luna mai se va ajunge la un acord cu privire la acest proiect, nu a fost fixată încă nicio dată pentru introducerea acestei taxe.
Ideea de a taxa tranzacțiile financiare datează din anii 1970 prin propunerea unei taxe Tobin, după numele câștigătorului Premiului Nobel pentru Economie, James Tobin. Ideea a fost relansată în 2011 când criza financiară făcea ravagii în Uniunea Europeană. Atunci statele membre au trebuit să aloce miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a salva instituții financiare și în consecință părea legitim să impună acestora să plătească costurile viitoarelor crize.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri